Rhode is groen bezig

SINT-OEDENRODE – De voetbal- en hockeyclub van Rhode wekt voortaan zelf 30.000kWh per jaar op. Het asbestdak op de tribune heeft plaatsgemaakt voor een nieuw dak met 82 zonnepanelen.
Fotograaf: Rhode

De sanering van het asbestdak en de opwek van evenveel duurzame energie als de volledige elektriciteitsbehoefte voor kleedlokalen en met name de veldverlichting.
Grote investering
Zo slaat Rhode twee vliegen in één klap. Ad van Acht is een tevreden voorzitter. “We moest het dak met asbesthoudende golfplaten vervangen maar daarvoor moesten we het saneren. Dat hield ons tegen om het eerder te doen. Aangezien het dak toch aan vervanging toe is en er sprake is van hoge energieprijzen kiezen we hiervoor.” De grote investering wordt mogelijk gemaakt door trouwe sponsoren. Een bestaande subsidieregeling wordt ook ingezet om zo btw terug te verdienen.

Snel terugverdiend
Volgens de voorzitter gaat het om een verantwoorde investering. “Rhode behoort niet tot de categorie noodlijdende clubs. Bovendien wil de club haar steentje bijdragen aan de verduurzaming van de maatschappij. We hebben uitgerekend dat we, uitgaande van de huidige energieprijzen, de investering binnen vijf jaar hebben terugverdiend.” Het belang van de inzet van vrijwilligers is enorm volgens Van Acht.

Dakconstructie
De gasgestookte cv-ketel zal verder ook worden vervangen bij de sportclub, daarbij wordt er gekeken of de warm watervoorziening ook verduurzaamd kan worden. “De dakconstructie is gebouwd voor het huidige aantal. De vraag is of de constructie goed genoeg is voor meer zonnepanelen.”