René Hildesheim vertelt over Liefde in Oorlogstijd

VEGHEL – In een volle raadszaal van het oude gemeentehuis vond dinsdagavond een bijzondere vertelvoorstelling plaats. Over Liefde in Oorlogstijd. René Hildesheim nam de bezoekers mee in enkele Veghelse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Verhalen over Joodse inwoners uit Veghel die naar kamp Westerbork werden gebracht en omkwamen. Omdat ze Jood waren. Waaronder de familie van der Sluis. Ook het verhaal van Ton Kuiper die op de fiets vanuit Veghel naar Hengelo ging om de gevangen genomen Anton van der Sluis mee te nemen. Die durfde niet.

Vanwege een ander geloof
René vertelde ook waarom er scheuren zitten in het jasje dat hij droeg. Volgens Joodse traditie maak je voor een overledene een scheurtje in je kleding. Dat gebeurde voor 54 familieleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. “Maar sinds kort weten we dat het 67 directe familieleden waren”, aldus René. Hij verwijst daarbij naar het nationaal Holocaustmonument in Amsterdam. “Als ik daar ben krijg ik het steeds weer koud als de namen van familieleden voorbijkomen”, zegt hij geëmotioneerd. Daarom moeten we deze verhalen blijven vertellen. “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen beseffen dat dit gebeurd is. Dat er nu ook oorlog is met allerlei bedreigingen. Maar deze mensen zijn alleen maar weggehaald vanwege het feit dat ze van een ander geloof waren. En als je dat aan jonge mensen vertelt dan hoop ik dat dit nooit meer zal gebeuren.