Reis en leven van pater Damiaan Harrie van Dijk in boekvorm

Antoon Buiting
Fotograaf: Dora Buiting

SINT-OEDENRODE – Nummer 2 van de KRooiNIEK, een publicatie van de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid Sint-Oedenrode, is vanaf deze week beschikbaar. Een boekwerk met een relaas van vermeldenswaardige zaken in Rooi, staat op de voorpagina te lezen. Met als subtitel: Van net bevrijd Rooi naar loerende krokodillen.

Antoon Buiting, die lid is van de Werkgroep Geschiedenis van de Heemkundige Kring, vertelt het verhaal van Harrie van Dijk. Een Rooise jongen, die opgroeit in de besloten omgeving van zijn ouderlijk huis in het buitengebied van Sint-Oedenrode. Kort voor de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 werd Harrie van Dijk tot priester gewijd. Toen in 1947 vervoer naar verre oorden weer mogelijk was vertrok hij als pater Damiaan Harrie van Dijk met de boot naar Indië. Tijdens zijn reis aan boord van het vlaggenschip Ms. Oranje, schreef de Rooise pater zijn eerste belevenissen op in een dagboek.

Damiaancollege
Dit oorspronkelijke verhaal kwam samen met andere gebeurtenissen en foto’s uit die periode in handen van de familie Aben terecht, die deze informatie deelde met de Werkgroep Geschiedenis van De Oude Vrijheid. Dit was voor Antoon Buiting het startsein om over pater Damiaan Harrie van Dijk een uitgebreid verhaal te schrijven. Naast dit integrale relaas voegde Antoon informatie toe over de rol van de paters en het Damiaancollege in Sint-Oedenrode.

Boekwerk bestellen
De bijzondere uitgave, rijk geïllustreerd met foto’s telt 84 pagina’s en is verkrijgbaar door 10 Euro over te maken op de rekening van De Oude Vrijheid, NL07RABO 01382 88755 met vermelding ‘KRooiNIEK aflevering 2’. Je kunt het boekwerk ook bestellen bij penningmeester Johan van Bakel. Stuur hiervoor een email naar: j.bakel11@upsmail.nl. Voor bestellingen buiten Sint-Oedenrode worden verzendkosten in rekening gebracht.

Interview in 55 Plusshow
Via onderstaande link kun je een interview beluisteren met auteur Antoon Buiting. Het gesprek werd uitgezonden op zondag 29 oktober in de 55 Plusshow op Omroep Meierij Radio.