Regiomiljoenen gaan vooral naar leefbaarheid dorpen

MEIERIJSTAD – De vele tientallen miljoenen euro’s die de gemeenten in Noordoost-Brabant uit de zogenoemde regiodeal krijgt zullen worden ingezet voor de leefbaarheid in de dorpen, onderwijs over gezond eten, opknappen van centra in steden en voorzieningen voor arbeidsmigranten.

In totaal is er 42 miljoen euro voor de noordoostelijke regio beschikbaar: tien miljoen van het rijk, acht miljoen van de provincie en de rest wordt betaald door onder meer de gemeenten in het gebied.

De gemeente Meierijstad heeft nu op een rijtje gezet waar het geld naar toe gaat. Voor wat betreft de leefbaarheid in de dorpen werkt Meierijstad samen met de gemeenten in het Land van Cuijk, Heusden en Landerd. Voor die leefbaarheid maakt Meierijstad 170duizend euro vrij.

Dat geld is bestemd voor de leefbaarheidsmonitor Meierijstad (€ 40.000), het Omnipark Erp (€ 100.000) en ideeën die vanuit de kernen komen om de leefbaarheid te vergroten. (€ 30.000).

Voor de zogenoemde voedseleducatie is 4,5 ton beschikbaar, maar dat hele bedrag komt uit de regiodeal en daar hoeft Meierijstad niet extra in bij te passen. Datzelfde geldt voor het opknappen van de stedencentra en de huisvesting van arbeidsmigranten.

In totaal gaat er uit de regiodeal 2,6 miljoen euro naar een project om te voorkomen dat criminelen drugslabs gaan vestigen in leegkomende boerenstallen.

Samen met Oss gaat Meierijstad nadenken over een Circular Food Centre. Dat betekent zoveel als een systeem waarbij zo veel mogelijk grondstoffen en voedsel wordt hergebruikt. Daar gaat Meierijstad 375duizend euro aan bijdragen.