Regenboog verwelkomt 101st Airborne Division (Video)

WIJBOSCH - De Amerikaanse 101st Airborne division kwam woensdagochtend op bezoek bij basisschool De Regenboog in Wijbosch. De kinderen van groep 7 en 8 stelden hen allerlei vragen en vonden de lessen van de bijzondere gasten erg interessant.

De division met als bijnaam ‘screaming eagles’ wil met de reis naar Nederland de bevrijdende strijd van hun voorgangers bijna tachtig jaar geleden herdenken. De indrukwekkende oorlogsverhalen van oude veteranen wordt zo levend gehouden.

Tweede Wereldoorlog
De grootvader van Black Hawk-piloot, Mckenzie Grandchamp, vocht als tankcommandant onder leiding van generaal Patton mee tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij was overigens niet betrokken bij operatie Market Garden. Grandchamp: "Het is surrealistisch om te bedenken dat mijn opa in hetzelfde gebied bijna tachtig jaar geleden was. Hij leefde in een andere wereld en hoedanigheid. Ik denk dat er sinds toen veel is verbeterd en het hem geraakt zou hebben dat ik hier ben." Het offer van onder meer de vroegere leden van de 101st division mag volgens haar nooit vergeten worden.

'Superbijzonder'
De militairen met pet en pakken met het zeearendenlogo maakten veel indruk op de leerlingen. Janne: "Ik vind het superbijzonder dat ze naar onze school komen." Mike vond het erg leuk. "Ik vond het mooi dat je ze kon zien en ermee kon praten."Militairen vertellen aan kinderen over de oorlog
Fotograaf: Jorai Riemens