Recordaantal deelnemers aan Vat Oe Fiets

VEGHEL – Aan de 54e editie van Vat Oe Fiets op Hemelvaartsdag deden dit jaar maar liefst tussen de 1100 en 1200 deelnemers mee, waaronder 26 wandelaars. Volgens Harry Kalis van de organiserende seniorenvereniging WijNu een record. Bovendien viel het hem op dat steeds meer deelnemers uit Uden aan het Veghelse fietsevenement meededen. Ook stond dit jaar meer jeugd aan de start.

Missionarissen
Door mee te doen aan dit van orsprong fietsevenement steunen de deelnemers de Veghelse missionaris Jos van Dinther in Ghana en de uit Eerde afkomstige A van de Ven in Brazilië. Ook de stichting Vrienden van de Watersteeg en stichting Steunmaatje en Deelhuisjes profiteren dit jaar als goede doelen van de opbrengst. Vrijwilligers van deze organisaties bemanden enkele posten op de route en verkochten soep, broodjes, koffie, thee en versnaperingen, zodat de deelnemers na een kleine rustpauze weer verder konden gaan.

Natuurgebieden
De routes liepen dit jaar richting Vorstenbosch, Nistelrode en Uden. Ze voerden door de natuurgebieden Maashorst en Bedaf. Volgens Harry Kalis van de organisatie viel het op dat steeds meer deelnemers uit Uden naar Veghel komen om aan Vat Oe Fiets mee te doen. “Dat komt omdat onze routes de natuur ingaan en omdat ons evenement geen massaal gebeuren is”, aldus Kalis. De fietsdeelnemers konden kiezen uit routes van 25 en 50 kilometer. Voor de wandelaars was een route van 19 en 25 kilometer uitgezet.

Rustposten
Gerrie Betlem van Vrienden van de Watersteeg en Jack de Laat en Monique van de Ven van Steunmaatje en Deelhuisjes waren blij dat ze gevraagd waren om de rustposten te bemannen. “Het levert onze stichtingen geld op zodat wij andere mensen weer een plezier kunnen doen”. Daar leveren wij onze vrije dag graag voor in”, aldus de drie vrijwilligers.