Receptie 55 jaar jeugdcarnaval Papgat

“JE DOET HET VOOR AL DIE BLIJE KINDERGEZICHTJES NA AFLOOP”.

SINT-OEDENRODE/PAPGAT - In 1965 werd voor het eerst in Papgat carnaval speciaal voor de Jeugd georganiseerd. Er was tot dan toe geen gelegenheid voor de jeugd, die niet bij een horecagelegenheid binnen mocht, om carnaval te vieren. Een groep jongeren stak de koppen bij elkaar en zo startte 55 jaar geleden het ‘Krullenbollenbal’ in het Martinushuis.

Herinneringen.
Tijdens de receptie werden herinneringen opgehaald en alle veranderingen die door de tijd heen zijn doorgevoerd passeerden de revue mede door een wand van foto’s uit voorbije tijden.
Zo werden in het Martinushuis op een klein pick-upje 45-toerenplaatjes gedraaid. Door het hossen en springen van de kinderen op de houten vloer wipte de naald van de pick-up regelmatig omhoog en moest die opnieuw op het singletje gezet worden. Geluidsversterkers hadden knutselaars uit de groep zelf gemaakt. Later in de tent bij een strenge winter bevroren de drankjes. Nostalgische verhalen waar de oud-organisatoren nu nog van genoten.

Niet meteen in grote tent op de Markt.
Van het Martinushuis verhuisde de locatie later naar de tent bij de Rabobank, toen eens bij de Ahrend en momenteel wordt het jeugdcarnaval gevierd in een mooie tent op de Markt. Die tent plaats biedt aan 1000 kinderen.

Veel belangstelling.
Toch zijn er jaren geweest dat er 1300 kinderen aan de kassa stonden, ook van buiten Rooi, en moesten kinderen noodgedwongen teleurgesteld worden.

Gouden Paplepel als dank.
Carnavalsverenigen uit Papgat gaven zondag 16 februari acte de presence als dank voor al het werk wat de jeugdstichting doet. Veel van de huidige carnavalsprominenten zijn hier begonnen. Harrie Vulders reikte de Gouden Paplepel uit aan voorzitter Leon van Rooij als vertegenwoordiger van de Jeugdstichting. Dit is de grootste onderscheiding binnen Papgat.

Terugblik met voldoening.
Oud-bestuursleden feliciteerden het huidige bestuur. Vaak klonk de voldoening door. “Je doet het voor die blije kindergezichtjes die je elke avond na afloop ziet”, konden we meerdere malen optekenen.