Reanimatiecursus voor chauffeurs van Meierijstad Helpt

De chauffeurs mogen ook een AED meenemen op hun hulptransporten
Fotograaf: Jeanne Wouters

Sint-Oedenrode - Acht vrachtwagenchauffeurs van de Stichting Meierijstad Helpt hebben donderdag een reanimatiecursus gevolgd om onderweg snel te kunnen handelen in geval van nood. De cursus werd gegeven door Stichting Rooi Hartsafe dat ook een AED beschikbaar stelde voor gebruik tijdens hulptransporten.

Meierijstad Helpt verzorgt humanitair transport naar Oekraïne. Doorgaans gaan ze twee keer per jaar met een aantal trucks richting Oost-Europa. Directe aanleiding voor de cursus was een medische calamiteit die plaatsvond net voor de laatste reis half oktober.

Succesvol gereanimeerd
“Zes dagen voor vertrek viel een van onze chauffeurs om, problemen met zijn hart”, vertelt Frans van den Nieuwenhuijzen voorzitter van Stichting Meierijstad Helpt. “Hij is gelukkig met succes gereanimeerd, maar toen werden we met de neus op de feiten gedrukt en beseften we dat dit ook had kunnen gebeuren tijdens de reis naar Oost-Europa.” Acht chauffeurs hebben nu dus geleerd hoe ze een AED gebruiken en -nog veel belangrijker- hoe je een slachtoffer daarna reanimeert. Zo worden de toekomstige reizen nog veiliger.

Prima AED-netwerk
Sint-Oedenrode heeft een prima AED-netwerk. Er zijn 86 AED’s beschikbaar die iedereen mag en kan gebruiken. Toin Lathouwers van de Stichting Rooi Hartsafe: “Een heldere stem geeft instructies hoe het apparaat bediend moet worden als een slachtoffer geen hartslag meer heeft en buitenbewustzijn is. Daarna is het heel belangrijk om reanimatie toe te passen: hartmassage en mond-op-mondbeademing.”

Hartslag Nu
De norm van de Nederlandse Hartstichting om een AED beschikbaar te hebben binnen zes minuten van een slachtoffer wordt in Sint-Oedenrode met gemak gehaald. Bij een 112-melding worden via het alarmsysteem Hartslag Nu tot vijf hulpverleners opgeroepen om zich naar het slachtoffer te begeven of een AED op te halen. Zij hebben allemaal een reanimatiecursus gehad en kunnen zo het leven van het slachtoffer redden.

Zelf reanimeren
Heeft U interesse in een reanimatiecursus met AED dan kunt u die vinden op de site van Stichting Rooi Hartsafe. Hier staat ook hoe uw bedrijf tegen gunstige voorwaarden donateur kan worden.

Acht chauffeurs van Stichting Meierijstad Helpt volgen de reanimatiecursus
Fotograaf: Jeanne Wouters