Raad wil meer actie tegen racisme en discriminatie

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad heeft het college van burgemeester en wethouders opgedragen meer te doen tegen discriminatie en racisme. De raad steunde unaniem een motie van HIER waarin die oproep stond.

Zwarte Piet
Racisme en discriminatie domineren momenteel het openbare debat in Nederland. Hoewel enkele raadsleden probeerden de kwestie van Zwarte Piet in de discussie over deze motie te betrekken kwam dat niet van de grond. Dat had ook te maken met het feit dat de motie pas tegen twaalf uur vannacht werd behandeld en de raad voor middernacht weg moest omdat anders het alarm in de raadszaal af zou gaan.

Maar de belangrijkste reden was dat een deel van de gemeenteraadsleden sowieso vond dat zo’n discussie niet in een gemeenteraad thuishoort, terwijl anderen die discussie wel aan wilden gaan maar daar dan meer tijd voor wilden hebben.

Bewust maken
In de motie van HIER stond dat in heel Nederland discriminatie en (institutioneel) racisme voorkomt, ook in Meierijstad. Omdat de gemeente geen specifiek beleid heeft om dat tegen te gaan wilde de partij dat burgemeester en wethouders een stapje harder zouden gaan lopen om het probleem aan te pakken. Het college werd opgeroepen iedereen bewust te maken van het feit dat racisme en discriminatie een probleem is. Nog dit jaar moet er een plan liggen waarin staat hoe dat moet worden aangepakt.