Raad van State zet streep door woningplan Iepenlaan

VEGHEL – Woningstichting Area en gemeente Meierijstad kunnen het vergeten om op korte termijn aan de Veghelse Iepenlaan zestien betaalbare sociale huurwoningen te bouwen. De Raad van State haalde een dikke streep door de bouw- en omgevingsvergunning.
Impressie van het bouwplan aan de Iepenlaan.
Fotograaf: Area Wonen

Het gaat niet omdat de woningen daar niet gebouwd kunnen worden, het gaat om een juridisch obstakel. Van de 29 geplande bergingen zijn er 14 bedoeld voor het naastgelegen woningbouwproject aan de Zeven Eikenlaan. Alleen maakt dat bouwproject formeel geen deel uit van het woningbouwplan aan de Iepenlaan. Voor de Zeven Eikenlaan loopt een aparte vergunningsprocedure.

Hoofdpijndossier
Volgens de bouw- en bestemmingsplanregels mag je alleen bijgebouwen plaatsen als die direct functioneel verbonden zijn met de hoofdgebouwen op het perceel. De 16 bergingen die bij de woningen aan de Iepenlaan horen voldoen aan de regels, dat geldt dus niet voor de 14 woningen aan de Zeven Eikenlaan. De technisch-juridische fout kan grote nadelige gevolgen hebben voor de woningstichting Area. De woningstichting moet nu wachten totdat de gemeente de fouten heeft gerepareerd. De planning van Area was dat het boren en graven begin september zou starten. De woningen zouden dan in april volgend jaar klaar zijn. Deze uitspraak zal ook gevolgen hebben voor de procedure rond de Zeven Eikenlaan omdat dat project zonder bergingen zit. De gemeente Meierijstad heeft er een hoofdpijndossier bij.

Bezwaren overbuurman verworpen
De Raad van State had eerder alle bezwaren van een overbuurman tegen de bouw van de zestien woningen verworpen. Volgens de overbuurman heeft de gemeente Meierijstad op zijn minst een paar procedurele fouten gemaakt. Eén van die fouten is volgens hem dat er een apart bestemmingsplan is voor de vijftien woningen aan de Zeven Eikenlaan.