Raad van State schorst plotseling behandeling van bezwaren tegen verbreding N279

VEGHEL - De Raad van State heeft dinsdagmiddag onverwachts besloten dat de behandeling van de bezwaarschriften tegen de verbreding van de N 279 van Veghel naar Asten deze week niet verder worden behandeld. De kans dat er voorlopig een streep door die verbreding gaat is daarmee onverwachts fors toegenomen.

De individuele bezwaren die daar tegenin zijn gebracht zouden woensdag 10 en donderdag 11 maart behandeld worden, maar dat gaat niet door.
Reden daarvoor is dat de Raad van State eerst een uitspraak gaat doen tegen de algemene bezwaren die zijn ingediend en dat het daarom niet zinvol is om deze week de individuele bezwaarmakers naar Den Haag te laten komen.
Dat is uitermate opvallend omdat begin deze week de Raad van State nog zei dat een uitspraak over de bezwaren weleens drie maanden zou kunnen gaan duren gezien het grote aantal bezwaren.

Bezwaren
Tijdens de eerste zittingsdag deze week werd vooral bezwaar gemaakt tegen het feit dat de provincie voor de verbreding gebruik maakt van onderzoeksgegevens uit 2008 en 2009. En op de tweede zittingsdag dinsdag kwamen er veel inhoudelijke bezwaren die vooral betrekking hadden op de geluidsoverlast, de verkeersintensiteit en de compensatie voor natuurbehoud.

De verdere verbreding van de autoweg N 279 van Den Bosch via Helmond naar Asten is al jaren onderwerp van veel discussie, ook nadat de verbreding van het eerste deel, tussen Den Bosch en Veghel, enkele jaren geleden wel werd gerealiseerd.

Twee weken
De verwachting is nu dat de Raad van State binnen twee weken een uitspraak gaat doen over de algemene bezwaren die zijn ingediend tegen de verdere verbreding “en deze beslissing over de algemene bezwaren kan van grote invloed zijn op de individuele bezwaren” zo zei staatsraad Minderhoud dinsdagmiddag. En dat mag gerust worden uitgelegd als een aanwijzing dat de plannen voor de vierbaansweg tussen Veghel en Asten weleens forse vertraging kunnen gaan oplopen.

Tags