Raad van State moet oordelen over 'padel overlast' Mariaheide

DEN HAAG/MARIAHEIDE – Twee buren vrezen enorm veel overlast als Club Tennis & Padel De Krekel in Mariaheide  een grasveldje pal achter hun woning en achtertuin steeds vaker voor allerlei sport- en feestactiviteiten gaat gebruiken.
 “Nu al vinden er vaak bootcamps en buitenfitness plaats. Het is echt niet leuk om zaterdagochtend wakker te schrikken van die Bootcamps. Want dat kan blijkbaar niet zonder dreunende en stampende muziek,” zei buurman  Henk van den Brand vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Die vindt de uitbreidingplannen voor De Krekel een paar maatjes te groot voor Mariaheide,“zoveel tennis en padelbanen is wat veel voor dorp met 1.700 inwoners. Dus komen ze allemaal uit regio wat heel veel verkeer en andere overlast zal opleveren.” Ook de raadsvrouw van Henk en partner Diny uitte flink wat kritiek op het nieuwe bestemmingsplan voor het sportcomplex aan de Pastoor Van Haarenstraat en de Krekelhofstraat. 


Padellers
 Met het nieuwe plan kan eigenaar Hanneke Ketelaars een aantal tennisbanen omturnen tot padelbanen en een nieuwe gebouwen neerzetten. Padellen heeft de afgelopen vijf jaar in Nederland een enorm vlucht genomen, terwijl het aantal tennissers gestaag afneemt. Alleen levert padellen soms meer herrie op vanwege de ballen die van glazen wanden en metalen hekken afketsen. Bovendien maken de “jongere” padellers minder een moordkuil van hun hart dan de gemiddelde “seniore” tennisser. Van den Brand en partner vrezen evenwel vooral veel overlast van het grasveldje achter zijn tuin. Want het grasveld ligt straks pal achter een nieuw clubgebouw, waarvan alles mogelijk is, zoals winkel, indoor-fitness en ondersteunende horeca.


Terras
 De buren vrezen dat het grasveld als overloopterras voor de horeca gaat worden gebruikt, of dat er voortdurend feesten en partijen worden gehouden. Op de vraag van rechterstaatsraad Liesbeth Steendijk wat nu precies de bedoeling is met nieuwbouw en grasveld vertelde Ketelaars dat zij nog niet precies weet wat ze gaat doen,”maar we gaan het grasveld zeker niet voor feesten en partijen gebruiken, of als terras. En ook niet als padelbaan.” Volgens de gemeentewoordvoerder kan dat ook niet, en zal het gebruik van het grasveld niet afwijken van het gebruik van de gemiddelde achtertuin in Mariaheide. Een groot feest, of evenement kan niet maar een kinderfeestje wel. Ook een gerucht dat daar een duikbassin komt waar duikers kunnen oefenen is volgens Ketelaars de lucht gegrepen zijn,”dat zijn we echt niet van plan. Dat kan ik wel beloven aan Van den Brand.” 


Kinderfeestjes
De raadsvrouw van de buren zei desalniettemin dat het bestemmingsplan te weinig regels stelt voor kinderfeestjes en andere activiteiten. ”Ik hou ook wel eens een kinderfeestje in mijn achtertuin, maar niet elke week. Dat geeft toch aanzienlijk meer overlast.”  Ook staatsraad Steendijk leek twijfels te hebben over wat er straks allemaal wel en niet mogelijk is op De Krekel. Zij vond het geluidsonderzoek van de gemeente nog al wat gaten vertonen, waarop de gemeentewoordvoerder onmiddellijk aanbood om de eventuele fouten te repareren in plaats van het de hele planprocedure over te doen. Uitspraak volgt over enkele weken.