Raad van State houdt twijfels over perkeerproblemen Frisselsteinstraat

DEN HAAG/VEGHEL – De Raad van State bleek er vrijdag tijdens een videozitting nog steeds niet helemaal overtuigd dat de gemeente Meierijstad nu eindelijk het ‘parkeerlek’ rond een woningbouwplan aan de Frisselsteinstraat in Veghel boven water had.

De hoogste bestuursrechter stelde tijdens de zitting tal van kritische vragen over het laatste herstelbesluit van Meierijstad. In ieder geval vindt de gemeente dat er voor het plan om 41 geplande sociale huurappartementen in een oud kantoorgebouw aan de Frisselsteinlaan te bouwen, voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Er zijn minimaal 70 parkeerplaatsen nodig. Daarvan komen er 50 in een parkeerkelder en de overige 20 komen aan de overzijde van het Aa aan de Beatrixsingel. Die parkeerplaatsen waren ooit bedoeld voor de bezoekers van het kantoorgebouw en kunnen volgens de gemeente één op één worden gebruikt door de bewoners van het appartementencomplex.
Dubbelgebruik


Alleen was er eerder grote twijfel of 7 van de 20 parkeerplaatsen al niet aan een ander bouwproject waren toegekend, of dat die dubbel gebruikt mochten worden. De Raad van State vroeg daarover in twee eerdere tussenuitspraken helderheid over. De gemeente Meierijstad nam afgelopen november een nieuw herstelbeleid in de hoop dat die voorgoed alle twijfel over het aantal benodigde parkeerplaatsen zou wegnemen.
Volgens de gemeente is van dubbelgebruik geen sprake en zijn de 20 parkeerplaatsen zuiver en alleen aan het Frisselsteincomplex toegewezen. Maar omwonenden vonden het helemaal niet zo duidelijk en vroegen om een derde rechtszitting.
De Raad behandelde vrijdag de bezwaren tijdens een videozitting omdat voor- en tegenstanders en de gemeente dan niet voor de zoveelste keer naar Den Haag hoefden af te reizen. Maar ook tijdens de alweer derde zitting leek het nog lang niet zeker dat de gemeente het parkeerlek nu definitief boven water heeft. Hoe dan ook hakt de hoogste bestuursrechter binnen enkele weken definitief een knoop door. Als alles klopt kan de woningstichting aan de slag. Uitspraak volgt.