Raad Meierijstad wil bij energietransitie baas in eigen huis blijven

MEIERIJSTAD – Wiekloze windmolens, waterstof, kernenergie. Het waren allemaal mogelijkheden om energie op te wekken die woensdagavond aan de orde kwamen in een vergadering van gemeenteraadsleden van Meierijstad.

Er waren veel vragen over, maar nog geen antwoorden. Daarmee werd duidelijk dat het in het decennialange proces van energietransitie dat voor ons ligt nog alle kanten op kan.

De raadsleden spaken over de regionale energietransitie, de RES. In Nederland wordt die transitie binnen regio’s aangepakt waarbij elke gemeente een aandeel moet leveren. Gemeenten kunnen dat in grote mate zelf invullen, als ze samen met de buren maar op het totaalplaatje van energiebesparing en alternatieve energieopwekking uitkomen.

Autonomie

Die autonomie van gemeenten kwam in veel vragen van raadsleden terug. In hoeverre blijft Meierijstad baas in eigen huis. Wethouder Harry van Rooijen benadrukte voor de zoveelste keer dat Meierijstad er alles aan zal doen om zelf de touwtjes in handen te houden. Maar hij gaf geen garantie dat dat in het hele proces op weg naar 2050 zo kan blijven. “Als de komende jaren blijkt dat we met z’n allen niet aan de opgave kunnen voldoen dan kan er ingegrepen worden. Tot nu toe is er nog geen reden te denken dat dat gaat gebeuren,” aldus de wethouder.

Op dit moment is er sowieso weinig te voorspellen. Er waren ook vragen over transportschaarste. Dat betekent dat al die met windmolens en zonneparken opgewekte energie niet getransporteerd kan worden omdat het net vol is. “Het kan inderdaad wel zeven jaar duren voordat er een stekker in het stopcontact gaat. Is dat erg? Nee. Dat geeft ons extra tijd om na te denken over nieuwe ontwikkelingen,” aldus Van Rooijen.

Vijftig procent

Vragen waren er ook over de voordelen die inwoners van Meierijstad kunnen hebben van zonne- en windparken. Het streven is dat minimaal vijftig procent van de opbrengst terug vloeit naar bijvoorbeeld de omwonenden. Van Rooijen is daar voorstander van, maar ook hier kon hij niks beloven want er is nog zo’n lange weg te gaan.

Zoals bijna iedereen willen ook partijen in de gemeenteraad van Meierijstad dat eerst de daken worden volgelegd met zonnepanelen voordat die op de grond worden gebouwd. Van Rooijen benadrukte dat Meierijstad koploper is als het gaat om zonnepanelen op daken. “Maar zelfs als alle daken vol liggen dan wordt nog maar in 20 procent van de opgave voorzien. Als we nu alleen maar inzetten op daken dan gebruiken we dat als een vluchtheuvel om verder maar niks te hoeven doen,” aldus de wethouder.