Raad Meierijstad roept opnieuw om betaalbare huizen

MEIERIJSTAD – Zorg voor betaalbare huizen. Dat is de belangrijkste boodschap die de gemeenteraad van Meierijstad donderdagavond meegaf aan het college van burgemeester en wethouders.

De raad behandelde de zogenoemde kaderbrief. Normaal is dat een kadernota waarin burgemeester en wethouders opschrijven hoe zij de begroting in het najaar sluitend denken te krijgen.

Tekort 2,5 miljoen
Omdat de gevolgen van de coronacrisis voor veel onzekerheid zorgen koos het college voor een brief waarin staat dat er een tekort van 2,5 miljoen dreigt, zonder aan te geven hoe dat gat gedicht moet worden. Volgens het college is zo’n tekort overigens niet uitzonderlijk, zo’n vier maanden voor de begroting.

De meeste partijen hadden begrip voor het feit dat het college nu nog niet met concrete ideeën komt. De meeste partijen waren sowieso goed te spreken over burgemeester en wethouders die volgens die partijen goed hebben gehandeld tijdens de coronacrisis. Er was lof voor de steunmaatregelen die werden genomen.

Op het schild gehesen
Johan van Gerwen van het CDA mocht de beschouwingen openen. Hij hief het college meteen op een schild. Andere partijen waren minder kritiekloos. Zij hadden doorgaans nog wel een wenslijstje van zeer uiteenlopende aard, waarbij de roep om meer betaalbare woningen opnieuw de boventoon voerde.

Lokaal Meierijstad, Lijst Blanco en D66 dienden een motie in waarin het college werd opgeroepen zelf grond te kopen waarop goedkope huizen kunnen worden gebouwd. Het resultaat was dat de motie werd aangehouden en het college nog een kans krijgt te bewijzen dat er genoeg goedkope huizen gebouwd kunnen worden. Zo niet dan komt de motie opnieuw op tafel.

Meierijstad Binnen
In Meierijstad is het vooral de vraag waar die huizen moeten worden gebouwd. Marrik van Rozendaal van D66 kwam met een nieuw plan. Hij stelde voor tussen Schijndel en Sint-Oedenrode een nieuwe wijk uit de grond te stampen. “Ergens in de buurt van De Wit Outdoor,” aldus Van Rozendaal. Volgens hem is daar plaats genoeg en geeft een nieuwe wijk op die plek uiting aan het idee om Meierijstad naar elkaar te laten groeien. Hij had er al een naam voor: Meierijstad Binnen.

Met name de VVD en Lijst Blanco lieten weten wat ze niet willen om het financiële gat te dichten. Ze willen dat niet afwentelen op de bevolking, dus geen verhoging van de OZB.