PvdA: 'vang in Meierijstad vluchtelingen op'

Arie de Zwart

MEIERIJSTAD – De PvdA in Meierijstad vindt dat de gemeente noodopvang voor vluchtelingen moet inrichten. Arie de Zwart van de PvdA heeft voor de derde keer in twee maanden bij burgemeester en wethouders aan de bel getrokken. “Ze zeggen wel dat ze van alles willen, maar in de praktijk komt daar weinig van,” aldus de Zwart.

Het rijk heeft gemeenten in Nederland opgeroepen opvangplaatsen beschikbaar te stellen. Als gevolg van de toenemende stroom asielzoekers uit oorlogsgebieden raken de opvangcentra in Nederland, zoals Ter Apel, overvol. Daar komt nog bij dat er niet voldoende huizen zijn voor mensen die een verblijfsvergunning hebben. Diverse gemeenten hebben ruimte beschikbaar gesteld.

Beschamend

Opvallend was dat de respons vanuit Brabant, minimaal was. “Beschamend”, zegt De Zwart, “we zijn toch zo’n gastvrije provincie”.

Als het gaat over Meierijstad heeft de PvdA al begin september aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd opvangplekken beschikbaar te stellen. Het college stond wel open voor die suggestie.

Daar bleef het bij. Eind september stond Arie de Zwart weer op de stoep bij burgemeester en wethouders. Tot nu toe bleef het bij goede voornemens. “Ze zeggen wel dat ze willen, maar vervolgens komen ze met veel mitsen en maren in plaats van opvangruimte aan te bieden,” zegt de PvdA-politicus.

Damianenklooster

De vraag is waar moeten die vluchtelingen dan opgevangen worden? De Zwart: “Meierijstad heeft geen leegstaande kazernes, zoals sommige andere gemeenten. Maar het gaat om tijdelijke opvangplekken, dan kun je mensen ook onderbrengen in sportaccommodaties. Dioscuren en De Beemd bijvoorbeeld. Het Damianenklooster in Sint-Oedenrode staat volgens mij grotendeels leeg. Daar kun je toch ook tijdelijk mensen opvangen.”

Het valt De Zwart tegen dat behalve zijn eigen partij, de andere partijen in de gemeenteraad niet ook wat harder aan de bel trekken. “Met een beetje goede wil moet je toch opvang voor vluchtelingen kunnen regelen. We hebben allemaal de mond vol van Meierijstad samen, maar er gebeurt niks,” aldus De Zwart.