Puzzeltrein verlaat Meierijstad en gaat richting Uden

MEIERIJSTAD – De puzzelactie die Jessica de Jong eind vorige week in Sint-Oedenrode begon breidt zich gestaag uit. Nadat ze in het weekend de ouderen in haar eigen woonplaats van puzzels had voorzien toog Jessica met haar hulptroepen verder Meierijstad in om honderden puzzels op een veilige manier af te leveren. Die zijn allemaal gedoneerd door mensen die ze niet meer nodig hebben.

Grand café gesloten.
De 50-jarige Jessica werkt sinds 1 jaar als gastvrouw in het Grand café van zorgcentrum Odendael in Sint-Oedenrode. Daar voorziet ze de ouderen die van buiten Odendael komen van hun natje en droogje. Ook verzorgt ze de feesten die daar worden gehouden. Vanwege de coronacrisis kwam daar voorlopig een einde aan en werd Jessica bij de verzorging van ouderen ingezet. Ze ontdekte dat veel ouderen niets omhanden hebben om deze moeilijke en eenzame periode door te komen. Mede dankzij de hulp van veel vrijwilligers kwam de puzzeltrein op gang.

Horeca-ondernemers en andere vrijwilligers
Horeca-ondernemers die werkloos thuis zitten schieten haar te hulp. Eerst in Sint-Oedenrode en enkele dagen later bij de Brabant Zorgvestigingen in Boekel, Erp, Schijndel en Veghel. Ook de bewoners van aanleunwoningen krijgen een puzzel. Tenminste als ze de plastic tas die tevoren in de brievenbus is gestopt buiten aan de deurknop hangen. Zoals te zien is op bijgaande foto die in Hertoghof in Veghel is genomen.

Grote puzzels en puzzelboekjes
Het puzzelwerk is echter nog niet gedaan. Jessica verlegt haar werkterrein nu naar de zorgcentra van Brabant Zorg in Uden. Puzzels blijven dus zeer welkom en kunnen in Sint-Oedenrode worden ingeleverd bij Jumbo aan Hertog Hendrikstraat, bij de Lidl en op Geelgors 10. In Uden is Jumbo de Laak als inleveradres toegevoegd. Omdat (dementerende) ouderen moeilijk met puzzels van honderden of duizenden stukjes overweg kunnen is er nu ook vraag naar puzzels van 16 of 24 grote stukken. Bijvoorbeeld met een poppen- of dierenafbeelding. Jessica: “Daarnaast is er vraag naar puzzelboekjes. Het maakt niet uit of men er al met het oplossen is begonnen. Als er maar lege puzzels instaan”.

We gaan door
Wanneer de puzzeltrein tot stiltand komt? “Niet zolang er mensen in eenzaamheid zitten. Of het moet zo zijn dat we zonder puzzels en puzzelboekjes komen te zitten. Voorlopig gaan we door”, aldus Jessica de Jong.

Bezorging in Hertoghof in Veghel
Fotograaf: Jessica de Jong