Protest tegen opheffen buslijn 155 in Erp en Veghel

MEIERIJSTAD - De gemeenten Meierijstad, Gemert-Bakel en Boekel hebben bij de provincie geprotesteerd tegen het opheffen van buslijn 155.

Dat schrijft het Brabants Dagblad. Deze buslijn gaat van Gemert via Handel, Boekel en Erp naar Veghel.

De provincie moet het aantal busritten inkrimpen omdat er door de coronapandemie minder reizigers zijn. Lijn 155 wordt vervangen door een zogenoemde “schoolliner” die twee keer per uur in de spits rijdt.

Geen botte bijl

Begin juli zei gedeputeerde Christophe van der Maat nog tegen Provinciale Staten dat de provincie niet met de botte bijl zou gaan hakken in de buslijnen op het platteland. Hij stelde daarmee PS gerust die vreesden voor een kaalslag.


Als gevolg van de coronacrisis zit het openbaar vervoer in zwaar weer. Er gaan veel minder mensen met de bus. Het Rijk geeft nog wel even extra geld, maar dat is niet genoeg om het complete OV in Brabant overeind te houden. Gedeputeerde Staten denken – net als andere provincies – met maximaal tien procent minder busritten een verantwoord systeem van openbaar vervoer overeind te kunnen worden.

Niet fietsen

De drie gemeenten die nu protest hebben aangetekend tegen het opheffen van lijn 155 denken daar anders over. In het Brabants Dagblad zegt burgemeester Caroline van den Elsen van Boekel namens de drie gemeenten: “Wij werken op het gebied van sociale zaken nauw samen met Veghel. Er moeten dus vaak mensen van Boekel naar Veghel. Denk bijvoorbeeld aan statushouders voor inburgeringscursussen. Die mensen kunnen vaak niet eens fietsen.”

Van der Maat moest begin juli tegenover Provinciale Staten toegeven dat er misschien niet helemaal te ontkomen is aan het opheffen van bepaalde lijnen op het platteland. Bijvoorbeeld als het aantal reizigers minimaal is. Als er onverhoopt ergens een lijn op het platteland dreigt te verdwijnen wil de provincie zich tot het uiterste inspannen om mensen langs die lijn op andere manieren van A naar B te krijgen. In het geval van lijn 155 wordt dat schijnbaar een “schoolliner”.