Professionele verhalenvertellers op Omroep Meierij TV

MEIERIJSTAD – Omroep Meierij zendt van maandag 29 augustus tot en met donderdag 1 september na het nieuwsprogramma RondOM de eerste aflevering van de Verhalenvertellers uit. In deel 1 is het verhaal van Mirjam Mare te zien en te horen. Deel 2, uitgevoerd door Mieke Aalderink, is daarna aan de beurt van vrijdag 2 tot en met maandag 5 september. Eveneens na RondOM. De komende tijd zendt Omroep Meierij nog eens 4 verhalen uit.

Intiem theater
Aan De Verhalenvertellers, dat in totaal 6 afleveringen telt, werkt naast Mirjam Mare en Mieke Aalderink ook Reinou Vogel mee. Alle drie zijn het professionele verhalenvertellers die onder hun merknaam ‘Het Lopende Vuur’ de bezoekers meenemen in hun verhalen. Dat merkten als eersten de toehoorders die op vrijdag 8 april 2022 naar hun optreden in gemeenschapshuis De Loop’r waren gekomen. In een tot intiem theater omgebouwde barzaal luisterden zij ademloos naar de drie professionals. Een camerateam van Omroep Meierij legde de 6 verhalen destijds vast.

Immaterieel erfgoed
Mieke Aalderink, Reinou Vogel en Mirjam Mare zijn niet de minste vertellers. Zij zijn alle drie officieel erkend als immaterieel erfgoed. Met passie vertellen ze ieder een boeiend verhaal. Eén van Mieke’s verhalen gaat over Marte, een arme boerendochter, die bedrogen wordt door een steenrijke oom en een rechter. Een van de voordrachten van Reinou gaat over Rixt van het Oerd. Een standjuttersverhaal uit Ameland. De voordracht van Mirjam verhaalt over een lawaaierige raaf, een breekbare schoonheid en de eindeloze zee.

Verhalen delen in toekomst
De verhalenavond in De Loop’r was een initiatief van Peter van de Moosdijk, bestuurslid van het Ollandse gemeenschapshuis. Deze avond was volgens Peter tevens de start van een initiatief van De Loop’r om iedereen uit Olland en wijde omgeving de kans te geven hun verhaal te delen. Met als doel om te zijner tijd voor hen bijeenkomsten te organiseren waarbij een van de verhalenvertellers gaat helpen de verhalenstroom op gang te brengen.