Prijswinnaars boek over De Dommel bekend

SINT-OEDENRODE - Rooi en de Dommel: die horen gewoon bij elkaar. Dat vond ook de Stichting Roois Cultureel Erfgoed. Ze vroeg inwoners om mooie verhalen, gedichten, herinneringen en foto’s aan te leveren. Die zijn nu gebundeld in het boek ‘De drijvende kracht van de Dommel; verhalen over vroeger en nu’. Zaterdag 29 mei was de prijsuitreiking van de wedstrijd in de Rooise Knoptoren.

Wethouder Coby van der Pas overhandigde de winnaars een certificaat en een kanovaart op de Dommel. De winnaar van het mooiste verhaal is Henri van Weert, omdat zijn verhaal een beeld geeft van de Dommel van de laatste vijftig jaar met een toevoeging van flora en fauna die wij aan de oevers van de Dommel kunnen vinden. Floor Jansen weet met haar tekening iedereen erop te wijzen hoe wij ook naar de Dommel kunnen kijken: recht voor zijn raap in al zijn eenvoud. Bert de Graaf neemt ons met zijn foto mee in het bovennatuurlijke van de Dommel, een bijna mystieke ervaring. Het gedicht van Loek van Schijndel laat zien dat iedereen leeft met de Dommel, een gevoel van elke dag dat is de Dommel, onze Dommel. Een eervolle vermelding gaat naar Els Coppens-van de Rijt omdat de schets van haar jeugd aangevuld met schilderijen van haar hand een mooi beeld geven van wat er toen te zien en te horen was.

Het boek De drijvende kracht van de Dommel is te koop bij Bruna, Primera, VVV en Roois Cultureel Erfgoed (Rooiscultureelerfgoed@gmail.com)