Politieke messen rond de Molenheide worden geslepen

SCHIJNDEL – Hoewel het nog maar een papieren visie is beginnen de politieke partijen in Meierijstad zich al te roeren over Resort de Molenheide aan de Vijverweg in Schijndel.

Burgemeester en wethouders willen van dat park, waar veel mensen permanent en soms illegaal wonen, weer een vakantiepark maken. Dat moet dan worden ingepast in een groter gebied waar recreëren, sport en landbouw hand in hand gaan.

Niet op straat zetten

In de toekomstvisie voor het gebied houden burgemeester en wethouders veel slagen om de arm. Zij weten ook dat je mensen die al jaren permanent op een recreatiebedrijf wonen niet zomaar op straat kunt zetten. Temeer omdat juist daar mensen wonen die nergens anders terecht kunnen.

De komende tijd staat de toekomst van het gebied de Molenheide op de agenda van de gemeenteraad. Dat is de eerste stap op een lange weg. In heel Nederland proberen gemeenten al minstens vijftig jaar tevergeefs de gedoogde permanente bewoning van recreatiebedrijven aan te pakken.

De gemeente denkt voor het gebied aan onder meer een permanent natuurpodium voor Paaspop. Ook kan er meer ruimte komen voor de evenementen van Manege de Molenheide. Ook andere verenigingen kunnen straks in dat gebied evenementen organiseren. Daarvoor zouden de vaste bewoners van de Molenheide moeten wijken.

Onbetrouwbare overheid

Dat laatste is voor de politieke partijen Hart en SP redenen om nu al de messen te slijpen. Volgens de SP betoont de gemeente zich richting de bewoners een onbetrouwbare overheid. Om dat te onderstrepen voeren de socialisten een trits aan argumenten aan. Die zijn allemaal terug te voeren op één argument: de gemeente heeft tientallen jaren gedoogd dat er permanent gewoond werd.

Hart legt het accent op het feit dat veel mensen die hun toevlucht hebben gezocht op de Molenheide nergens anders terecht kunnen. “Zo zijn er nogal wat bewoners die na een scheiding hun huis kwijtraakten en achteraan moeten sluiten op de wachtlijst van woningcorporatie Woonmeij. Waar de medewerkers ook geen ijzer met handen kunnen breken. En dan zijn er nog de arbeidsmigranten die geen idee hebben van wetten en regels met betrekking tot wonen en door dubieuze uitzendbureaus de sleutel van een chaletje krijgen uitgereikt. Een derde groep bestaat uit mensen die een huurwoning niet kunnen betalen,” aldus Hart.

Problemen niet overdrijven

Desondanks vindt Hart dat er een einde moet komen aan zaken op de Molenheide die het daglicht niet kunnen verdragen om daar meteen aan toe te voegen dat de problemen ook weer niet moeten worden overdreven. Hart: “In de laatste jaren van de gemeente Schijndel werd ooit een grootschalige inval gehouden door gemeente, politie, belastingdienst en nog wat andere autoriteiten. Het resultaat was niet noemenswaardig.”

Ook de SP vindt ook dat er een einde moet komen aan eventuele wantoestanden op het resort. Het illegaal verhuren moet stoppen en er moet beter gehandhaafd worden.

Om hiermee te starten zal zeker in het begin de politie vaak op het terrein moeten zijn. “Wanneer er in een wijk sprake is van overlast en illegaliteit, wordt er toch ook gehandhaafd. Er wordt dan niet besloten dat alle wijkbewoners dan maar moeten verhuizen,” aldus de SP .