Politiek positief en kritisch over gezondheidsnota

MEIERIJSTAD - De fracties van de gemeenteraad zijn over het algemeen erg positief over de gezondheidsnota van de gemeente. Dat bleek uit afgelopen commissievergadering van de commissie Mens en Maatschappij. Ondanks de positieve reacties werden er tijdens de vergadering van 21 maart wel een aantal kritische vragen gesteld.

“De breedte van de nota is te zien in de breedte van de vragen die gesteld worden”, zei wethouder Rik Compagne. Deze vragen gingen over uiteenlopende onderwerpen, van valpreventie tot een gezonde leefomgeving. Er was één onderwerp wat vaker terugkwam, en dat was de jeugd.

Want uit de nota blijkt o.a. dat maar liefst 53 procent van de jeugd met psychische problemen kampt. Gea van Zutven van D66 maakte zich zorgen om de jeugd, en voornamelijk om het drugsgebruik. D66 vindt dat festivalorganisaties niet vertegenwoordigd zijn in de lijst van partners om mee samen te werken om drugsgebruik onder jongeren te verminderen. Wethouder Compagne stelde haar gerust, “er wordt weldegelijk wordt samengewerkt met festivalorganisaties”.

Wilma Wagenaars van de VVD vroeg aan de hand van de cijfers of de jeugd priorteit kan krijgen op de gezondheidsnota. “De jeugd heeft tenslotte de toekomst”, zegt ze. De wethouder verwees daarom naar zijn collega Menno Roozendaal, die de afgelopen tijd de media opzocht om de jeugdhulp wat meer in de spotlight te zetten.

Tijdens de raadsvergadering van 4 april wordt de gezondheidsnota verder besproken.