Politie waarschuwt voor oplichters en hun babbeltrucs (video)

DEN-BOSCH - De afgelopen periode zijn in 's-Hertogenbosch, Oss en buurgemeenten meerdere ouderen telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als politieagent. Een oplichterstruc, zo waarschuwt de echte politie in Den Bosch en Oss.

"Wat er gebeurt, is dat iemand die zich voordoet als agent inwoners opbelt, met de vraag of ze zo snel mogelijk alle waardevolle spullen willen verzamelen", legt Aron Gerritsen, woordvoerder bij de politie van Den Bosch, uit. "Ze maken vervolgens een afspraak om die spullen op te komen halen, zodat de politie ze zou kunnen bewaren. Laat één ding duidelijk zijn: de echte politie zou dit nooit, maar dan ook nooit, doen."
Een zogeheten 'babbeltruc' is van alle tijden, weet Gerritsen, maar het is zorgelijk dat de oplichters zich nu ook als politieagent voordoen. "We kennen dit fenomeen al langer, dat oplichters bijvoorbeeld opbellen en doen alsof ze bij een bank werken. Maar dat ze zich nu ook als politieagent presenteren, is echt iets van de laatste tijd. Dat maakt niet alleen heel veel indruk op hun slachtoffers; het is daarnaast ook nog eens strafbaar om jezelf voor te doen als agent."

Toch zijn er al veel slachtoffers te betreuren in onze regio. Onder andere in OssHeeschVlijmen, Drunen, Cromvoirt en Sint-Michielsgestel werden inwoners opgelicht. In Vught raakte een slachtoffer zelfs lichtgewond, nadat de oplichter zichzelf met geweld naar binnen duwde. Exacte cijfers zijn er niet, maar de politie merkt dat er vaak eerst gebeld wordt, om te zien "of er toegehapt wordt".

Veelal ouderen de dupe
Vaak zijn het ouderen die slachtoffer worden van een babbeltruc. "En dan met name eenzame ouderen", weet Gerritsen. "Die zijn toch vaak net wat kwetsbaarder en willen daarom juist hun waardevolle spullen extra goed opbergen. Dat is begrijpelijk, maar ook zij moeten weten dat de politie dit nooit van hen zal vragen via de telefoon."

Daarom adviseert de politie altijd naar het dienstnummer van een agent te vragen, als hij of zij opbelt of aan de deur komt. "Wat we vaak zien, is dat de oplichters zich presenteren als politie in burger. Als de echte politie dat zou doen, zijn ze verplicht zich te legitimeren", vertelt Gerritsen. "Vraag daarom altijd naar het dienstnummer van de agent in kwestie als je het niet vertrouwt." Dan nog hoeft men de persoon aan de deur niet meteen binnen te laten: "Als er een onbekende aan de deur staat, bel dan bij twijfel altijd 112. Dan kan de politie daar meteen op acteren."
Schaamte is niet nodig, vindt Gerritsen: "Ook als iemand als nog slachtoffer is geworden van een babbeltruc, doen ze er goed aan als nog de politie te bellen op 0900-8844. Wij kunnen de informatie goed gebruiken om in kaart te brengen waar de oplichters te werk gaan en op welke manier."

Van mediapartner, Dtv Nieuws