Polen leren Nederlandse taal bij Welzijn De Meierij

Veel belangstelling
"Een hoge opkomst vanavond" volgens Frank Heerkens, cursusleider bij Welzijn De Meierij. Heerkens: "De cursus is al meerdere jaren gegeven waarbij de opkomst erg wisselend is. Ik heb de indruk dat de cursus nu toch via mond op mond reclame beter bekend wordt onder de Polen die in Meierijstad wonen en werken. Vanavond hebben zich 8 deelnemers op de vervolgcursus ingeschreven en 4 op de basiscursus. De reden om de Nederlandse taal te leren zijn verschillend. De een wil zich graag beter verstaanbaar maken op de werkvloer terwijl de ander Nederlands wil praten met Poolse neven en nichtjes die hier op school zitten".

Groot verschil tussen Nederlands en Poolse taal
Heerkens: "Er is een groot verschil tussen de Poolse en Nederlandse taal. Pools is een Slavische taal terwijl de Nederlandse taal Germaans is. De schrijfwijze is niet alleen totaal anders maar vooral de klanken zijn een probleem voor Polen. Het doel van de cursus is dat de deelnemers na afloop op een eenvoudige wijze kunnen converseren met Nederlandstaligen. Natuurlijk komt er ook wat grammatica bij kijken maar dat is niet de hoofdzaak, het moet leuk blijven voor de deelnemers".

Veronica heeft zich ingeschreven voor het eerste deel van de cursus. "Ik wil beter de Nederlandse taal spreken om met mijn Poolse neven en nichtjes die op een Nederlandse school zitten te kunnen praten. Thuis met mijn man en vrienden praten wij Pools, ik werk tussen Nederlanders en dat is het ook wel fijn als je hun taal spreekt. Arek heeft afgelopen jaar de basiscursus gevolgd en heeft zich nu ingeschreven voor de vervolgcursus. "De Nederlandse taal is erg moeilijk, maar ik kan mij al goed verstaanbaar maken. Het is erg leuk om de cursus samen met collega's en vrienden te volgen, niet alleen de taal leren maar ook het sociale aspect speelt mee".

Informatie
Er zijn nog enkele plekken vrij voor de basiscursus. Zowel de basiscursus als de vervolgcursus omvatten 12 lessen en starten beide op 30 januari. De basiscursus is van 18:30 tot 20:00 uur en de vervolgcursus van 20:00 tot 21:30 uur. De kosten zijn € 70,50 exclusief lesboek.
Je kunt je opgeven bij Welzijn De Meierij tel. 073 – 5441400 of per e-mail info@welzijndemeierij.nl

SCHIJNDEL - "Kurs języka niderlandzkiego dla polskich użytkowników" zo ongeveer moet de Nederlands geschreven taal er uitzien voor Polen. Vertaald door Google Translate betekent het "Cursus Nederlands voor Pools-taligen". Woensdagavond 16 januari was er een informatieavond voor deze cursus bij Welzijn De Meierij in 't Spectrum in Schijndel. Ongeveer 15 Pools-talige belangstellenden zijn op deze avond aanwezig om informatie in te winnen over de cursus. De cursus is bedoeld voor Polen die al enkele basis woorden en uitdrukkingen kennen maar het Nederlands graag verder willen verbeteren.