Plekken voor zonneparken zijn al bekend, maar er komt toch enquete

MEIERIJSTAD – Inwoners van de gemeente Meierijstad kunnen hun mening geven over de manier waarop er in de toekomst energie moet worden opgewekt. De gemeente doet mee aan een enquete. Voor Meierijstad geldt wel dat de gemeente al een eind gevorderd is, bijvoorbeeld doordat er al plekken voor zonneparken zijn aangewezen.

Elke regio in Nederland en Brabant moet een zogenoemde Regionale Energie Strategie maken. Ook de regio noordoost Brabant waar Meierijstad toe behoort. Daarin staat hoe zij in de komende jaren duurzame energie willen gaan opwekken.

Behalve dat bestuurders en ambtenaren daar over nadenken willen de gemeenten ook de mening van de burgers horen. Daarom heeft onderzoeksbureau PON een enquete ontworpen. Iedereen die dat wil kan tot 4 december die vragenlijst invullen via een speciale website.

Op basis van alle informatie gaan de gemeenten in noordoost Brabant samen in de eerste helft van 2021 de regionale energietransitie opstellen.

Overigens is nog niet elke gemeente in de regio even ver met het ontwikkelen van lokaal beleid. Meierijstad werd geconfronteerd met bedrijven en particulieren die bijvoorbeeld nu al een zonnepark willen aanleggen. Daarom wordt daarover in Meierijstad al nagedacht en zijn er zelfs al locaties aangewezen waar zonneparken kunnen worden aangelegd. Andere gemeenten moeten zulke keuzes nog maken.