Pleidooi voor gedenksteen Joodse slachtoffers in Veghel

VEGHEL – Er moet een gedenksteen komen voor de 17 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Veghel weggevoerd worden. Dat is de mening van Barend Andriesse. Hij moest als kind onderduiken om te voorkomen dat hij door de Duitsers weggevoerd zou worden. Hij is de laatste overlevende Joodse inwoner van Veghel die de bezetting meemaakte. In een open brief aan burgemeester van Rooij zegt hij dat de gemeente de morele plicht heeft zo’n herdenkingsmonument op te richten.

Andriesse lichtte zijn brief in het Brabants Dagblad toe. Zijn mening is al langer bekend. Bij de legging van de eerste struikelstenen in Veghel in 2022 hield hij ook en pleidooi voor een monument dat de voormalige en vermoorde Joden uit deze plaatst gedenkt. De struikelstenen zijn kleine stenen ter nagedachtenis aan Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De stenen worden voor de huizen gelegd waar de slachtoffers woonden. De legging van de stenen is een initiatief van de stichting Struikelstenen Meierijstad. Deze stichting was niet bereikbaar voor commentaar.


Is herdenken genoeg?
De burgemeester geeft volgens Andriesse aan dat zo'n monument vooral een burgerinitiatief moet zijn. Dit vertelt hij ook in de driedelig docuserie ‘Is herdenken genoeg?” die Omroep Meierij samen met René Hildesheim maakte. In deze serie onderzoekt René hoe de gemeente Veghel op een passende manier de Joodse inwoners die vermoord werden tijdens de holocaust kan herdenken. Een monument vindt ook hij passend, als blijft de vraag in de documentaire onbeantwoord wie dat initiatief moet nemen. Eem woordvoerder van de gemeente laat weten dat het klopt dat de gemeente Meierijstad heeft aangegeven niet zelf het initiatief te nemen voor de oprichting van zo'n monument, omdat ze van mening is dat het initiatief voor de oprichting van monumenten vanuit haar inwoners moet komen. Zo werd Meierijstad eerder benaderd door een aantal betrokken inwoners die het initiatief hebben genomen om te komen tot een herdenkingsmonument voor alle oorlogsslachtoffers binnen Veghel. Daarover is de gemeente op dit moment in gesprek.  
Overigens werd door de voormalige gemeente Veghel in 2003 een initiatief van de Veghels Joodse gemeenschap om een gedenkteken te plaatsen in de gerestaureerde Veghelse synagoge ondersteund. In het gedenkteken staat een tekst die betrekking heeft op de holocaust. De laatste jaren zijn in Meierijstad meerdere monumenten via een burgerinitiatief tot stand gekomen zoals het Veteranenmonument en het Lancaster Monument.

KIJK OOK: Is herdenken genoeg? Deel 1, deel 2 en deel 3.