Plantjes en worstenbrood in ruil voor een stoeptegel (video)

Ludieke start om Zeeheldenbuurt klimaatrobuust te maken

SCHIJNDEL - Aandacht voor het klimaatrobuust maken van de Schijndelse Zeeheldenbuurt. Dat was het doel van de actie die de gemeente dit weekend op touw had gezet. Met plantjes en worstenbrood werden bewoners van de wijk verleidt om verharding te verwisselen voor groen.

Zeeheldenbuurt klimaatrobuust
Het klimaatrobuust maken van de wijk betekent kort gezegd dat straten opnieuw worden ingericht zodat ze beter bestand zijn tegen extreme droogte of veel neerslag. De Schijndelse Zeeheldenbuurt is een van de wijken die de komende periode wordt aangepakt.

Afkoppelen
Afkoppelen is een van de maatregelen om de wijk klimaatrobuust te maken. Hierbij wordt de hemelwaterafvoer van woningen op een apart riool aangesloten dat niet naar de rioolwaterzuivering afvoert. Ook wordt zoveel mogelijk verharding vervangen door groen zodat het regenwater in de wijk blijft om zo verdroging tegen te gaan.

Gerrit Hasperhoven is projectleider bij de gemeente Meierijstad: “We krijgen in Nederland steeds meer te maken met klimaatverandering. De buien nemen in hevigheid toe en ook de droge periodes zoals de afgelopen maanden. We willen dat regenwater niet meteen voor overlast zorgt. Dus daar willen we maatregelen voor nemen. Dat kan door een extra afvoerbuis in de straat of het hemelwater bij woningen bergen zodat het bijvoorbeeld in de tuinen achterblijft. Hiermee krijgen we minder aanvoer van water naar de straat en we gaan verdroging tegen’”

Samen met bewoners
“Willen dit project vooral samen met de bewoners doen”, zo zegt Loes van Schie van LOS stadomland, het bureau dat de gemeente in de arm heeft genomen om dit project te realiseren. “Na 7 december (de startbijeenkomst) krijgen we ook werksessies waarin de bewoners mee kunnen denken en schetsen over de invulling van de straat”. Startbijeenkomst7 december is er in ‘t Spectrum een startbijeenkomst voor de bewoners van de Zeeheldenbuurt. Aanvang 19.30 uur. Meer info is te vinden op de website: https://zeeheldenbuurt.klimaatrobuust.nl/

Ludieke actie voor het klimaatrobuust maken van de Zeeheldenbuurt
Fotograaf: Jan van Oort
Een stoeptegel omruilen voor plantjes
Fotograaf: Jan van Oort
Vergroenen van de wijk