Plannen voor particuliere basisschool Schijndel

SCHIJNDEL – Ongeveer 50 belangstellenden hebben woensdagavond in ’t Spectrum in Schijndel de voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond van Wild Onderwijs; een initiatief om een particuliere basisschool op te richten in Schijndel.
Het gaat om een zogeheten B3 school, een basisschool die niet wordt bekostigd door de overheid. En dus moeten de initiatiefnemers zelf zorgen voor een gebouw en het betalen van de onderwijskrachten etc.
En volgens Elma Koenders, één van de initiatiefnemers, komt dat neer op een verplichte ouder-bijdrage van 300 tot 500 euro per maand.
Leren leven
“Wij willen vooral kinderen leren leven en hebben daarbij drie kernbegrippen: respect, avontuur en bewustzijn”, zo omschrijven de initiatiefnemers hun plannen.
Persoonlijke aandacht en kleinschaligheid staan daarbij voorop. De school wil maximaal 50 leerlingen tellen en groepen mogen nooit groter zijn dan 15 leerlingen.
Volgens de initiatiefnemers is het vooral heel belangrijk dat een B3 school aan minder regels en voorschriften hoeft te voldoen en zo zullen er op een B3 school geen toetsen plaatsvinden. Overigens worden ook B3 scholen gecontroleerd door de onderwijsinspectie “en moeten we natuurlijk wel voldoen aan een aantal regels en voorschriften, maar minder dan in het reguliere basisonderwijs”, aldus Elma Koenders
Locatie
De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar een locatie aan de rand van Schijndel, “omdat we dicht bij de natuur willen zitten en dagelijks ook buiten activiteiten willen doen”.
Om de financiering rond te krijgen wordt naast de ouderbijdrage gedacht aan crowdfunding en donaties en is ook de 4-daagse schoolweek bedacht om de personeelskosten te drukken.
Als het lukt om een gebouw te vinden en de financiering rond te krijgen is het de bedoeling om in het komend schooljaar 23/24 te beginnen met een eerste groep leerlingen van 4 tot 7 jaar.
Toelating
Uit vragen van de aanwezigen werd wel duidelijk dat de school een toelatingsbeleid zal gaan hanteren, zowel wat betreft de financiële bijdrage van de ouders als op het gebied van kinderen die specialistische hulp en of begeleiding nodig hebben. "Natuurlijk zouden we het liefst de deuren open willen zetten en iedereen toelaten, maar zolang de financiering dat niet mogelijk maakt zullen we alles zelf moeten betalen om onze droom waar te maken", aldus één van de initiatiefnemers dinsdagavond in Schijndel.
Foto: De belangstelling was groter dan verwacht, dus moesten er stoelen bijgezet worden.