Plannen voor appartementencomplexen in Kloostertuin

Coen Hendriks: “Het zijn nog maar schetsen”

VEGHEL - Bij Zenzo Maatschappelijk Vastgoed in Veghel leven plannen voor nieuwbouw in de Kloostertuin van de zusters Franciscanessen. De ideeën bevinden zich in een pril stadium en verkeren nog in schetsvorm, verzekert Coen Hendriks van Zenzo. De afgelopen 2 maanden is er al wel overleg geweest met de omwonenden van het klooster. ´Om hen in een vroeg stadium te informeren, te peilen hoe het bij hen leeft en wat hun eventuele wensen zijn”.

Restauratie
Volgens Hendriks beschikt Zenzo, dat samen met het onlangs opgerichte Leefgoed Veghel het hele kloostercomplex beheert, over een beperkte portemonnee. Het kloostergebouw aan de Deken van Miertstraat werd in 1869 ontworpen door architect Pierre Cuypers. In de toekomst zal dit vanwege de hoge leeftijd gerestaureerd moeten worden. Dat kost geld en dus wordt gekeken naar een verdienmodel. Dat zou kunnen door het bouwen van huur- en/of koopappartementen.

2 Appartementengebouwen
Tijdens de eerste bijeenkomst kwam volgens Hendrik vanuit de omwonenden naar voren dat het zogenaamde zigzag-gebouw naast het klooster voor hen een doorn in het oog is. Hij oppert: “Haal je dat weg dan zou daarvoor in de plaats bijvoorbeeld een appartementengebouw kunnen komen. Zo’n complex, waarbij sprake is van 10 hoog, is volgens de voorlopige plannen ook aan de zijde van de Mr. Van Coothstraat te realiseren. Tussen de begraafplaats en uitvaartcentrum Claassen, waar nu een bos is”. Er zou sprake zijn van in totaal rond de 200 à 240 wooneenheden. Deze ideeën zijn in schetsvorm aan de omwonenden getoond tijdens de tweede bijeenkomst op 16 december. “Maar niet meer dan dat”, aldus Coen Hendriks.

Overleg
Eind januari begin februari 2020 volgt een derde overlegsessie. Dat er in de toekomst ergens in de kloostertuin bouwactiviteiten gaan plaatsvinden lijkt met de huidige plannen van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed voor de omwonenden wel zeker. Of gebouwen van 10 hoog dan wenselijk zijn is maar de vraag.

Zigzag-gebouw bij het klooster
Fotograaf: Hans Hultermans