Plan Heidebloemstraat Schijndel roept veel vragen op

MEIERIJSTAD – Het plan om 70 arbeidsmigranten te laten wonen aan de Heidebloemstraat 15 in Schijndel roept veel vragen op. Bij buurtbewoners, maar ook bij gemeenteraadsleden. Zo bleek tijdens de commissievergadering Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering.

Drie omwonenden spraken tijdens de vergadering hun zorgen uit over het ingediende plan. Wat hen vooral stak was dat de plannen, voor zover ze bij hen bekend waren, erg leken op de eerder ingediende plannen om arbeidsmigranten op het industrieterrein Molendijk te huisvesten. Toen werden tegen de plannen bezwaren ingediend. De gemeentelijke bezwarencommissie vond deze bezwaren toen terecht.
Bezwaren
Buurtbewoners maken zich grote zorgen over verkeers- en parkeerproblemen. Ook de handhaving of het voorkomen van overlast is een punt van zorg. Ook vinden buurtbewoners het raar dat in het eerste plan gesproken werd over een woonvergunning voor 10 jaar. In het nieuwe plan is dat 15 jaar. Ook vinden omwonenden dat ze niet genoeg betrokken zijn bij de plannen en niet genoeg hun mening hebben kunnen geven. Een aantal politieke partijen vond inderdaad dat buurtbewoners niet genoeg hun mening hebben kunnen geven en dat dit bij de uitwerking van de plannen alsnog moet gebeuren.

Bestemmingsplan
Het plan voor de zogenoemde short stay (maximaal 78 weken ergens wonen) voor arbeidsmigranten is een afwijking van het bestemmingsplan. Dan moet er een zogenoemde omgevingsdialoog gehouden worden. Hart constateerde in de vergadering dat die niet gevoerd is. Ook maakte Hart de kritische kanttekening dat de vraag is of de arbeidsmigranten die aan de Heidebloemstraat zouden wonen, wellicht niet in Meierijstad maar in de Randstad gaan werken.
Het plan komt op 23 juni weer aan de orde tijdens de gemeenteraadsvergaderingen.