Pilot voor veiliger verkeer in de buurt van scholen

Doe van de pilot is om onveilige verkeersituaties rondom scholen te voorkomen. Deze foto is genomen tijdens werkzaamheden in het centrum van Sint-Oedenrode.

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad gaat meedoen aan een landelijke pilot om het verkeer in de buurt van scholen veiliger te maken. Ook Amsterdam, Rotterdam, Helmond en Den Bosch doen met deze pilot. Doel is om te kijken of automobilisten via hun navigatiesysteem direct informatie kunnen krijgen over de verkeersdrukte in de buurt van scholen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld het advies krijgen om een andere route te kiezen.

Opzet
De gemeente Meierijstad vraagt aan scholen om tijdens de pilot delen hun gegevens over schooltijden, school- en vakantieroosters, vrije dagen, locaties en schoolzones met een aantal navigatieproviders. Deze gegevens delen de providers op bepaalde dagen en tijden met automobilisten die in de buurt rijden. Zij krijgen bijvoorbeeld een melding van mogelijk gevaarlijke situaties of een advies om een andere route te kiezen. De pilot is opgezet door samenwerkende wegbeheerders, Rijkswaterstaat en Nationaal Dataportaal Wegbeheer (NDW) en duurt enkele maanden. Naast Meierijstad doen ook Amsterdam, Rotterdam, Helmond en Den Bosch mee aan de pilot.