Pilot afvalscheiding in Mariaheide en Hulzebraak Schijndel

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad start binnenkort met een twee pilots om restafval terug te dringen. In Mariaheide en de Schijndelse wijk Hulzebraak zal er op een andere manier afval gescheiden gaan worden.

In Mariaheide zullen de klassieke kliko’s van 140 liter vervangen gaan worden voor een kleinere variant van 80 liter. Deze afvalcontainers worden elke vier weken geleegd. Daarnaast krijgen inwoners een emmer voor spullen die om de twee weken geleegd wordt. Spullen zijn consumptiegoederen zoals een boek, kleding, pen, staafmixer of tandenborstel. Deze mogen leeg, stuk of van kringloopkwaliteit zijn.

In de wijk Hulzebraak verdwijnt tijdens de pilot de zwarte kliko volledig. In plaats daarvan krijgen inwoners verschillende emmers met bijpassende zakken. Voor elke afvalstroom is er een emmer. De restafvalzakken zullen 2 euro per stuk kosten. De overige zakken zijn gratis. De verwachting is dat er enkele zakken per jaar nodig zijn wanneer mensen hun afval goed scheiden.

In september organiseert de gemeente in beide gebieden een informatieavond over de nieuwe manier van afvalscheiding. Hier krijgen inwoners uitleg over de nieuwe werkwijze en wanneer de verschillende emmers worden bezorgd. Eind augustus ontvangen inwoners hiervoor een persoonlijke uitnodiging.