Piet Pels en Peter de Laat; ‘25 Jaar uniek radioprogramma ‘Uurke Plat’’ (video)

‘Liedjes met schunnige taal halen de uitzending niet’

SCHIJNDEL - De stemming in ’t Spectrum zat er goed in zaterdagmiddag. Op die dag was het 25 jaar geleden dat Piet Pels met zijn radioprogramma ‘Uurke Plat’ begon. En dat moest gevierd worden. Een keur van artiesten was uitgenodigd om de middag op te luisteren. Onder andere Nico van de Wetering, DaVeltOp, Wil Jonkers en Cor Swanenberg traden op voor het genietende publiek.

Uniek programma
Het radioprogramma is uniek in z’n soort, er is bijna uitsluitend muziek te horen van Brabantse zangers. Piet Pels wordt dan ook gezien als de ambassadeur van het Brabantse lied. Peter de Laat is de technicus achter het radioprogramma dat elke zondagmorgen tussen negen en elf uur is te horen bij Omroep Meierij/ OSR920.

Uurke Plat
Het idee voor een radioprogramma in dialect ontstond 25 jaar geleden in Den Dungen. Pels: “Ik organiseerde voor de plaatselijke voetbalclub een feestweek vanwege het 40 jarig bestaan. En dat moest een Brabantse avond worden. Dat was zo’n mooie avond dat mijn liefde voor het Brabantse daar is begonnen.” Peter de Laat is al 20 jaar de technicus achter ‘Uurke Plat’ : “Ik heb Piet leren kennen in Den Dungen bij de Lokale Omroep. Later ben ik gevraagd om de techniek te doen bij Piet die toen bij de Lokale Omroep Schijndel Uurke Plat presenteerde. Het dat is nog steeds leuk zo samen. We kennen elkaar door en door. Ik weet vaak al van te voren wat Piet gaat vertellen bij een bepaald nummer”, lacht hij.

25 jaar Uurke Plat
Peter de Laat
Piet Pels