Phoenix Connected: een betere wereld maak je zelf

Phoenix Connected | Choreografie Kai Tholen from Phoenix Cultuur on Vimeo.

MEIERIJSTAD - Niet iedereen kent ze: de 17 global goals van de Verenigde Naties. Toch zijn ze voor elk mens van belang. De doelen moeten in 2030 een halt toeroepen aan onder meer armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Een groots voornemen, waar Phoenix Cultuur op heel eigen wijze werk van maakt met ‘Phoenix Connected’.

Phoenix Connected is het programma waarmee Phoenix Cultuur ( centrum voor kunstonderwijs in Meierijstad) binnen de eigen organisatie praktisch werk maakt van onder meer milieubewuster werken én waarmee ze medewerkers en cursisten uitdaagt om op een positieve, inspirerende en kunstzinnige manier aan de slag te gaan met de global goals.

Klein beginnen
Elke Holsheimer, kunstdocent onderwijs en CHV Academy coördinator bij Phoenix Cultuur, is initiatiefnemer van Phoenix Connected. “Persoonlijk ben ik erg bezig met zo milieubewust mogelijk leven. In je eentje maak je al verschil, maar ik had en heb de wens dat we met heel veel mensen een groter verschil kunnen maken. Elke verandering begint bij een kleine groep en uiteindelijk gaat de massa mee. Juist , daarom zijn ook al die kleine dingen belangrijk,” vertelt Elke Holsheimer. “Dat kan je als burger en consument maar óók als kunstenaar in gang zetten. Dat was aanleiding om onze directeur Barbara Brouwer een brief te schrijven. Daarin pleitte ik om binnen Phoenix Cultuur meer aandacht te geven aan global goals. Dat hieruit een heel project zou voortkomen had ik nooit durven hopen.”

Recht uit het hart
“De brief kwam recht uit haar hart,” herinnert Barbara Brouwer zich. “Elke bereikt met haar collega’s van CHV Academy elke week meer dan 3500 kinderen in het basisonderwijs. Daarnaast hebben we bij Phoenix Cultuur ruim 2.000 cursisten en 100 collega’s. Die kunnen op een positieve manier verschil maken. En ook belangrijk: kunstenaars zijn maatschappelijk betrokken, kunnen mensen inspireren en verbinden, een ander perspectief laten zien of mensen aan het denken zetten. Die kracht van kunst kunnen we ook inzetten om op lokaal niveau aan de slag te gaan met global goals. Reden om binnen Phoenix Cultuur projectmatig en intern en extern aan de slag te gaan met deze doelen in het project Phoenix Connected.
Praktische aanpak
In november vertelde Elke aan collega’s bij Phoenix Cultuur over haar brief, drijfveren en ideeën. “Heel spannend,” zo typeert ze de bijeenkomst. Maar ook een groot succes. “Er werd volop gebrainstormd over ideeën om binnen Phoenix Cultuur aan de slag te gaan met global goals. De eerste stap daarvoor was en is bewustwording.” Barbara Brouwer vult aan: “Wat daar uit voortkomt kan groot maar ook heel klein zijn. Zo bekijkt bijvoorbeeld een van onze teken- en schilderdocenten samen met leveranciers hoe we met milieuvriendelijker materialen in de ateliers kunnen werken. Daarnaast bereiden we momenteel een project voor dat op de 'Dag van de Aarde’ op 22 apri uitgevoerd zal worden. Tijdens de brainstormbijeenkomst was er een vegetarische lunch. Aanleiding om voortaan bij Phoenix Cultuur bij bijeenkomsten uit te gaan van vegetarische lunches. Ik vind dat een mooi voorbeeld hoe je met net een andere blik heel praktisch je organisatie duurzamer kunt maken.”

Inspireren
Die andere blik proberen Phoenix Cultuur en de CHV Academy ook in de activiteiten voor leerlingen en cursisten toe te passen. “Elk jaar stellen leggen we het accent op één global goal-thema,” licht Barbara Brouwer toe. “Voor dit cursusseizoen is dat klimaatverandering.” Elke maakte daar in haar lessen op school al heel praktisch werk van door lessen rondom de functie van een boom te verzorgen. “In groep 4 daagde ik leerlingen uit om na te denken hoe we als mens beter samen met een boom kunnen leven. Het verraste me dat deze kinderen al heel veel weten over bomen en hun essentiële rol in ons ecosysteem. En ook hun geweldige fantasievolle en creatieve oplossingen vond ik inspirerend.” Collega Kai Tholen maakte al eerder een dans over de verhouding van de mens tot de aarde. Barbara Brouwer: “De lessen van Elke en de dans van Kai laten zien hoe kunst kan bijdragen aan een maatschappelijk debat. Met dans, muziek, beeldende kunst of theater kunnen we mensen iets laten voelen, iets laten inzien. Dat vind ik enorm waardevol.”



Elke Holsheimer tijdens de startbijeenkomst van Phoenix Connected.