Peter Verkuijlen botst met wethouder Rik Compagne over openheid

MEIERIJSTAD – Raadslid Peter Verkuijlen van Gemeentebelang Meierijstad is donderdag boos geworden op wethouder Rik Compagne van HIER.


Verkuijlen verwijt Compagne dat hij informatie heeft achtergehouden over plekken die in beeld zijn geweest om tijdelijke woningen te bouwen. De wethouder zou dat gedaan hebben om onrust onder de bevolking te voorkomen.

Verkuijlen diende een motie in om te bereiken dat, als er een locatie in beeld is, de gemeenteraad en iedereen die het aangaat meteen wordt geïnformeerd. Hij stond daarin helemaal alleen.

Spoedzoekers

Er is al onrust geweest over tijdelijke woningen voor zogenoemde spoedzoekers. In Sint-Oedenrode werd zo’n plan door omwonenden tegengehouden. In Erp stuit een plan voor tijdelijke woningen op verzet.

Verkuijlen wilde een tijd geleden een lijst van alle locaties die in het college van burgemeester en wethouders zijn besproken, ook die al snel afvielen. Omdat hij die niet kreeg diende hij een verzoek in op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Al die locaties staan nu in de motie die hij indiende.

Geraakt

Compagne was duidelijk geraakt door de suggestie dat hij niet transparant zou zijn of informatie achter zou houden. Hij zei dat het klopt dat hij de locaties die ooit in beeld waren niet in een openbare vergadering wilde delen.


Dat had niet te maken met mogelijke onrust, maar om te voorkomen dat speculanten op dat stukje grond zouden duiken. Hij wees Verkuijlen erop dat die na afloop van de vergadering gewoon naar hem toe had moeten komen, dan had hij alle informatie gekregen die hij wilde. Daarvoor had Verkuijlen niet naar het zware middel van een WOB-verzoek hoeven grijpen.

Retoriek

Verkuijlen zag dat anders. Hij zei dat hij eerst schriftelijk om de locaties had gevraagd. Toen hij geen antwoord kreeg had hij er in een openbare vergadering om gevraagd. Toen dat ook niet lukte had hij een WOB-verzoek ingediend. “Het is retoriek van de wethouder om te doen alsof het aan mij ligt. Ik zet het op scherp, want de wethouder schuift mij onzorgvuldigheid in de schoenen. Maar u was het die weigerde een ambtsdrager informatie te verschaffen. Openbare informatie die door elke burger opgevraagd had kunnen worden,” aldus Verkuijlen.

Burgemeester Kees van Rooij kapte de discussie af omdat er een welles-nietesspelletje ontstond. Van de andere raadsleden had Verkuijlen geen steun te verwachten. Marrik van Roozendaal van D66 schrok zelfs van de suggestie van Verkuijlen dat de wethouder openbare informatie achter zou hebben gehouden. “We zijn hier niet in Den Haag,” aldus de democraat. Uiteindelijk stonden alle andere raadsleden vierkant achter wethouder Compagne.

Kleine projectjes

Een andere discussie die voortijdig strandde was die tussen Jankees Schwiebe van het CDA en Wern van Asseldonk van Lokaal Meierijstad. Schwiebe zei dat de wethouder niet met elk klein woningbouwprojectje naar de gemeenteraad hoeft. Van Asseldonk vroeg wat Schwiebe klein vond, temeer omdat die kleine projectjes grote onrust veroorzaken omdat mensen geen spoedzoekers in de achtertuin willen, zoals in Erp is gebleken. Schwiebe wenste hier niet op in te gaan.