Pastoor Robert van Aken gildeheer van Sint Jorisgilde

SINT-OEDENRODE – Pastoor Robert van Aken is geïnstalleerd als gildeheer van het Sint Jorisgilde in Sint-Oedenrode. De gildeheer vertegenwoordigt de geestelijkheid binnen een gilde.

De installatie gebeurde tijdens een eredienst in de Sint-Martinuskerk ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het gilde. Het Jorisgilde had dat groots willen vieren, maar dat kon niet vanwege de coronamaatregelen.

In 1533 wordt voor het eerst melding gemaakt van het Sint-Jorisgilde. In de tweede helft van de negentiende eeuw was het gedaan met de activiteiten.

Op 18 april 1996 is het Sint-Jorisgilde nieuw leven ingeblazen, vandaar dat nu het zilveren jubileum wordt gevierd. Bij gelegenheid van het feest van Sint-Joris op 21 april 1996 zijn 17 gildebroeders geïnstalleerd. Op kermiszondag, 25 augustus 1996, vond voor het eerst weer het koningsschieten plaats.

Pastor Jos van den Bosch was de eerste gildeheer van het opgeleefde Rooise gilde. Na diens vertrek naar Gemert werd pastoor Vincent Blom gildeheer. Nu wordt die taak vervuld door pastoor Robert van Aken. Op zijn Facebookpagina zegt Van Aken trots te zijn op de mooie groep waarvan hij nu gildeheer is.

Pastoor Van Aken (tweede van rechts) temidden van de gildebroeders