Passen en meten om vrij zicht op de Knoptoren te behouden

Aan Eerschotsestraat Sint-Oedenrode komen 59 huizen

SINT-OEDENRODE – Na wat passen en meten is er een nieuw bouwplan voor de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode. Er komen 59 huizen: sociale huurwoningen, goedkope- en middeldure koophuizen en huizen in de vrije sector.

Het grootste deel van de huizen bestaat uit appartementen. Er is ook ruimte voor zeven rijtjeshuizen en tien patiobungalows. In het plan past de sanering van het tankstation en een aantal loodsen aan de Eerschotsestraat.

Het gaat om het gebied tussen de Eerschotsestraat, de Dommel en de oostelijke randweg. De buurt is overwegend positief, maar had ook veel vragen, die ertoe leidden dat het plan hier en daar is aangepast.

Zicht op de Knoptoren
De belangrijkste vragen gingen over het vrije zicht op de Knoptoren, voor veel inwoners van Sint-Oedenrode het herkenningspunt van hun dorp. Anderen vonden dat er te dicht op de Dommel werd gebouwd.

De gemeente heeft het idee om verder van de Dommel af te bouwen verworpen. Dat zou ten koste gaan van het aantal woningen en dat is in strijd met het beleid van de gemeente om zoveel mogelijk verschillende huizen te bouwen. Bovendien wordt het voor de projectontwikkelaar minder interessant als hij minder kan bouwen.

Groenstrook
Praktisch kan er ook geen groenstrook komen tussen de Dommel en de nieuwe huizen. In ruil daarvoor gaat de gemeente een groenstrook maken tussen het nieuwe plan en de randweg.

Het zicht op de Knoptoren wordt volgens de gemeente niet echt belemmerd. Wie over de A50 vanuit Veghel komt kijkt nu al tegen een geluidsscherm aan. Wie vanaf Eindhoven komen houdt vrij zicht op de Knoptoren. Alleen vanaf de randweg zien mensen hun belangrijkste herkenningspunt niet meer.

Desalniettemin is er wel nagedacht over een andere plek voor de appartementen. Langs de Eerschotsestraat kan niet, want dat past niet in het straatbeeld. Het alternatief is gevonden in de verschuiving van het appartementencomplex naar de noordkant van het plangebied.

Uiteindelijk moet de gemeenteraad hier over beslissen.