Passen en meten om eerste paal hopveld te plaatsen

SCHIJNDEL – Met veel passen en meten is woensdag symbolisch de eerste paal de grond in gegaan voor een nieuw hopveld. Dat komt bij de Schaapskooi in Schijndel. Daar ligt al een veld waar hop wordt gekweekt, maar dat is voor die teelt uitgeput. Daar komen andere gewassen op.

Bart Claassen van de Schaapskooi en Albert van Kaathoven van hobbybrouwclub het Hopbelleke plaatsten die paal. De palen die op het nieuwe veld staan zijn een paar meter hoger dan die op het oude veld. Hop groei namelijk omhoog en met die paar extra meters zal de opbrengst groter zijn.

Wateroverlast en corona
De aanleg van het nieuwe veld had niet alleen letterlijk maar figuurlijk veel voeten in de aarde. Eerst was er wateroverlast en toen brak de coronacrisis uit. Uiteindelijk konden de vele vrijwilligers toch het karwei afmaken.

Schijndel en hop zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De arme boeren verbouwden vroeger al hop en zo ontstond er een hele cultuur, die door hobbyisten gekoesterd wordt. In Schijndel zijn meerdere organisaties die een naam hebben die verwijst naar de hopkweek, zoals een carnavalsvereniging en een café.

De hobbybrouwers oogsten de hopbellen. Een klein deel gebruiken ze om zelf bier mee te maken, het grootste deel gaat naar kleine brouwerijen zoals de Stadsbrouwerij in Eindhoven.

De eerste oogst van het nieuwe veld wordt in 2021 verwacht.

Claassen en Van Kaathoven plaatsen de eerste paal