Parochie Zijtaart bestaat 150 jaar

ZIJTAART – Met de onthulling van een kunstwerk in het klooster begon zaterdagmiddag de viering van 150 jaar Parochie Zijtaart. Graficus Pierre Cops had samen met de 170 kinderen van Basisschool Edith Stein een kunstwerk gemaakt, genaamd: ‘De Droom van de Vuist’, met circa 400 uit klei vervaardigde kindervuistjes.

Een feest van herkenning voor de oudere inwoners is zeker de fototentoonstelling in de plaatselijke Lambertuskerk. Uit een bestand van 500 oude foto’s stelde een werkgroep bestaande uit Mari Brugmans, Fried Otterdijk, Ton Rietbergen en Martien van Asseldonk een overzicht waarbij 150 jaar Zijtaart goed uit de verf komt. Met grote foto’s van de pastoors die Zijtaart passeerden en waarop plechtigheden voorkomen zoals de eerste heilige communie, doopbeloften en huwelijksfeesten.

Het goud van Zijtaart
Bij zijn openingshandeling, het doorknippen van een lint, liet wethouder Jan van Burgsteden de geschiedenis van het dorp in het kort de revue passeren. Daarbij prees hij de inzet van vrijwilligers door de jaren heen tot op de dag van vandaag. “Vrijwilligers zijn het goud van de maatschappij. Vrijwilligers zijn het goud van Zijtaart”, aldus Van Burgsteden.

Abseilen
Terwijl de fototentoonstelling veel kijkers trok, vermaakte de jeugd zich met spellen en muzikale optredens. Jong Nederland verzorgde het abseilen vanuit de toren. Hierbij liet Piet van den Hurk zich niet onbetuigd en kwam via het touw naar beneden. “Het is volgens mij de eerste keer dat je zo van de toren kunt abseilen. Hartstikke mooi. Ik denk dat ik nog een tweede keer naar beneden ga”, aldus de 80-jarige durfal.

Openluchtmis
Zondag heeft Piet weer een kans. Na een openluchtmis, geleid door Pater Charles start een oldtimerrit, kan men deelnemen aan een brunch en is er in de dorpskern volop muziek. Ondertussen kan Piet van den Hurk nog een keer vanaf de Lambertustoren abseilen.

Kunstwerk 'De droom van de vuist'
Abseilen van de Zijtaartse kerk