Parels van Schijndel: waarom huilt de glazen boerderij als het regent?

SCHIJNDEL – De tweede aflevering van de Parels van Schijndel gaat over De Glazen Boerderij. Cameraman Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om in deze serie bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen.

Na 33 jaar plannen maken werd in 2012 begonnen met de bouw van de Glazen Boerderij op de Markt in Schijndel. Schijndelaar architect Winy Maas stuurde burgemeester Scholten in 1980 al een brief met het voorstel om naast het stedenbouwkundig bureau van de gemeente ook anderen in de gelegenheid te stellen om ideeën in te dienen voor het verfraaien van de Markt.

Jaren later was het diezelfde Winy Maas die inmiddels wereldberoemdheid verworven had als architect die de Glazen Boerderij mocht ontwerpen. De Glazen Boerderij is een kopie van de gemiddelde boerderij in Schijndel maar dan op een schaal van 1.6 groter.

Kunst

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat met de bouw kon worden begonnen. Er is zelfs een politieke partij opgericht met een doel de bouw van de glazen boerderij tegen te houden. Nu de Glazen Boerderij is gerealiseerd trekt zij veel bezoekers naar Schijndel en wordt het gebouw bestempeld als kunst.

Parels van Schijndel begon met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen komen markante gebouwen en plekken in Schijndel in beeld. De serie wordt afgesloten met de beeldenroute. En een ding is zeker. Na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.

Parels van Schijndel is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten we de tweede aflevering hier bij. De nieuwe aflevering is vanaf dinsdag 13 april op TV te zien. De mensen die liever online kijken krijgen alvast een preview.

De afleveringen van "Parels van Schijndel" zijn ook te zien op ons YouTubekanaal.