Parels van Schijndel over Museum Jan Heestershuis en de goei kamer

SCHIJNDEL – De vijfde aflevering van de Parels van Schijndel gaat over het Museum Jan Heestershuis. Programmamaker Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om in deze serie bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen.

Jan Heesters

De Schijndelse Kunstschilder Jan Heesters leefde van 1893 tot 1982. Hij woonde in het huidige museum vanaf 1945 tot zijn overlijden. Kort voor zijn overlijden heeft Jan Heesters in overleg met burgemeester Scholten de gemeente Schijndel voor zijn woning en schilderijen tot zijn erfgenaam benoemd.

De gehele collectie en de woning kwamen hiermee in bezit van de gemeente. Vanaf 1982 is de woning in gebruik als museum. In deze aflevering leren we Jan Heesters kennen. Het waarom van de ‘goei kamer’ en waarom deze altijd aan de voorzijde van het huis was gesitueerd. Verder leren we de Heilige Rochus kennen als de Heilige van de pest en zijn relatie met de hopteelt in Schijndel.

Parels van Schijndel begon met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen komen markante gebouwen en plekken in Schijndel in beeld. De serie wordt afgesloten met de beeldenroute. En een ding is zeker. Na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.

Parels van Schijndel is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten we de vijfde aflevering hier bij.