Parels van Schijndel over molen de Pegstukken en het beltrecht

SCHIJNDEL – De vierde aflevering van de Parels van Schijndel gaat over molen De Pegstukken. Programmamakers Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om in deze serie bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen.


Molen de Pegstukken is in 1845 gebouwd als beltmolen. Tot 1990 waren er nog meer dan 10.000 molens in Nederland, nu nog 1000. In Meierijstad staan er nu nog drie. In deze aflevering de geschiedenis van de molen over hoe de molenaar omging met zijn scheprecht en waar een bilhamer voor werd gebruikt.

Parels van Schijndel begon met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen komen markante gebouwen en plekken in Schijndel in beeld. De serie wordt afgesloten met de beeldenroute. En een ding is zeker. Na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.

Parels van Schijndel is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten we de vierde aflevering hier bij.