Parels van Schijndel: over het Klooster van de Zusters van Liefde

en de bijzondere betekenis van de Zusters van Liefde voor Schijndel

SCHIJNDEL – De zevende aflevering van de Parels van Schijndel gaat over het Klooster van de Zusters van Liefde. Cameraman Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om in deze serie bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen. De nieuwe aflevering is vanaf dinsdag 18 mei te zien bij Omroep Meierij, elk uur na ons nieuwsprogramma RondOM.

Zusters van Liefde

In 1836 werd de congregatie van de Zusters van Liefde in Schijndel opgericht. De congregatie heeft als doelstelling de zorg en onderwijs als naastenliefde. De zusters hebben veel betekent voor de Schijndelse gemeenschap. Niet alleen in het onderwijs maar ook op het gebied van de ziekenzorg waren de zuster actief. Tijdens het Rijke Roomse leven traden 90 Schijndelse meisjes in als kloosterzuster. De laatste jaren treden er geen zusters meer in wordt het klooster meer en meer in gebruik genomen als zorginstelling. En zo is de bestemming waar het allemaal mee begonnen weer rond.

De zusters hebben ook het Lidwinaziekenhuis aan de Lidwinastraat gerund. Zij boden in de oorlog niet alleen onderdak aan onderduikers maar ook aan 700 vluchtelingen en zelfs aan de Duitse bezetters. Als dank voor hun inzet is er een kunstwerk ‘De Kloek’ geplaatst achter het voormalige Lidwinaziekenhuis.

Parels van Schijndel begon met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen komen markante gebouwen en plekken in Schijndel in beeld. De serie wordt afgesloten met de beeldenroute. En een ding is zeker. Na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.

Parels van Schijndel is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten we de zevende aflevering hier bij.

Het Klooster aan de Pastoor van Erpstraat