Parels van Schijndel deel 1: Sint Servatiuskerk

SCHIJNDEL – Omroep Meierij TV begint vandaag met de serie Parels van Schijndel. Programmamaker Jan van Oort ging samen met gids Anne-Marie Cornelissen op stap om in deze serie bijzondere gebouwen en plekken in Schijndel voor het voetlicht te brengen.

Parels van Schijndel begint met het verhaal van de Sint-Servatiuskerk op de Markt. In acht afleveringen komen markante gebouwen en plekken in Schijndel in beeld. De serie wordt afgesloten met de beeldenroute. En een ding is zeker. Na het zien van de Parels van Schijndel kijk je met andere ogen naar gebouwen en bijzondere plekken in Schijndel.

De eerste aflevering is elk uur te zien na ons nieuwsprogramma RondOM. Voor wie liever online kijkt sluiten de eerste aflevering hier bij.

De Sint-Servatiuskerk

In 1839 wordt de eerste steen gelegd van de Sint-Servatiuskerk aan de Markt. De Heilige Servatius is voor zover nu bekend vanaf de 14e eeuw beschermheilige van Schijndel. In de kerk bevindt zich de grafsteen van Jan van Amstel, zeekapitein van de admiraliteit in Amsterdam. De kerk staat op het hoogste plekje in Schijndel en op de toren staat de haan die niet alleen waakt over Schijndel maar ook de windrichting aangeeft.

Wist u trouwens waarom de preekstoel rechts in de kerk staat en dat het eigenlijk geen stoel is want je kan er niet in zitten. En heeft u zich wel eens afgevraagd waarom Christus met zijn hoofd naar rechts hangt aan het kruis? U komt het te weten na het zien van deze Parel van Schijndel.