Parachutisten springen onder meer bij Eerde ter herdenking van Operatie Market Garden.

Een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog
Fotograaf: Pixabay

EERDE – Het Canopy Parachuting Team The Netherlands wil op donderdag 14 september boven Eerde en op 16 september een aantal herdenkingssprongen maken vanwege de 79ste viering van onze bevrijding. De parachutisten springen in Tweede Wereldoorlogstijl naar vanuit een Dakota-vliegtuig.

Vincent Speranza
De parachutisten voor de zogenaamde ‘Vincent Speranza Memorial Jump’ springen rond 11.00 uur in de buurt van de Koeveringsedijk. Hier hebben in 1944 de eerste parachutisten tijdens Operatie Market Garden voet gezet op Nederlandse bodem. De militairen probeerden op die manier vier bruggen in Veghel in handen te krijgen en te verdedigen.

De sprong in Eerde wordt opgedragen aan Vincent Speranza. Hij was een vaste gast bij de herdenkingssprongen. Speranza heeft in 2019 zelfs een tandemsprong gemaakt bij de landing. Hij is onlangs overleden.

RCPT
Het RCPT is een internationaal parachutistenteam en bevat 26 nationaliteiten. De Nederlandse tak is gevestigd in Eerde. Het team organiseert parachutesprongen om op die manier de mensen te gedenken die in WO II voor onze vrijheid gevochten hebben! Dat gebeurt in de stijl zoals de mannen tijdens D-Day en Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn met authentieke uniformen uit Dakota’s

Parachutespringen is een activiteit die afhankelijk van het weer is. De tijden van de sprongen kunnen dus op het laatste moment nog wijzigen. Iedereen is van harte welkom om naar de herdenkingssprongen te komen kijken.

Parachutevouwen
Na het springen worden de parachutes gevouwen voor een volgende sprong. De Stichting Cultuur Haven Veghel heeft voor het vouwen het ‘Koekbouw’ aan de Verlengde Noordkade ter beschikking gesteld. Geïnteresseerden zijn daar ook welkom om op donderdag 14 en vrijdag 15 september tussen 14.00 en 17.00 uur te komen kijken hoe dat in zijn werk gaat. Tenminste als er volgende week wordt gesprongen.