Parachutisten maken bij Eerde historische sprongen vanwege Operatie Market Garden (Video)

Ongeveer 70 parachutisten waagden de sprong
Fotograaf: Omroep Meierij

EERDE – Het weer was er donderdag prima voor. De herdenkingsparachutesprongen in de stijl van de Tweede Wereldoorlog bij de Vlagheide in Eerde konden 14 september gelukkig gewoon doorgaan. Vorig jaar moest het parachute-evenement vanwege de slechte weersomstandigheden nog gedeeltelijk worden afgelast. Dit keer dus niet.

In 1944 zetten de eerste parachutisten tijdens Operatie Market Garden voet op Nederlandse bodem om vervolgens de vier bruggen in Veghel in handen te krijgen en te verdedigen. De sprongen werden opgedragen aan parachutist Vincent Speranza. Speranza was een vaste gast bij de traditionele parachutesprongen bij De Vlagheide vanb RCPT. Hij is onlangs overleden…

RCPT
Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten en diverse vertegenwoordigingen. De Nederlandse tak is gevestigd in Eerde.
Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben! Opdat wij niet vergeten. In de stijl zoals ze tijdens D-Day en Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit C47’s (Dakota’s).

Nuenen
Zaterdagmiddag wordt er nog in Nuenen gesprongen. Daar is – net zoals donderdag ook een vertegenwoordiging van de huidige 101e Airborne Divisie aanwezig.