Paasactie Franciscusparochie: ver weg én dichtbij

MEIERIJSTAD - Vorige week reikte de Franscicusparochie 190 paaspakketten uit aan inwoners van Meierijstad die een extraatje goed kunnen gebruiken. Ondanks de coronacrisis kon deze actie gelukkig gewoon doorgaan. Dat ligt anders voor de vastenactie. Daarom hoopt de parochie dat mensen online willen doneren aan het goed doel.

Paaspakketten

De diaconie van de Fransicusparochie wil mensen ver weg én dichtbij helpen. De jaarlijkse paaspakkettenactie is een groot succes. In het pakket zitten levensmiddelen én een bedrag in contact geld. Daarmee wil de kerk iets betekenen voor minder draagkrachtige mensen in Meierijstad. Pakketten die niet opgehaald worden, geeft de diaconie aan de Voedselbank. Ook voor minder bedeelden in arme landen wil de diaconie een verschil maken. Daarom doet ze al jaren mee aan de landelijke vastenactie.

Jongeren in Malawi

De Franciscusparochie haalt op verschillende manieren geld op tijdens de vastenactie. De jaarlijkse Solidariteitsmaaltijd leverde vorig jaar 1500 euro op. Door de corona-uitbraak kon deze bijeenkomst dit jaar niet doorgaan. Daardoor dreigen ruim 7 dove kinderen in Malawi hun opleiding mis te lopen. Daarom hoopt Monique Kuijper dat inwoners online een bedrag willen doneren.

Veghels project

Monique is voorzetter van de werkgroep die de vastenactie in de Franciscusparochie coördineert. De kerk kiest heel bewust om geld in te zamelen voor een ‘Veghels project’. “In Malawi is er maar één beroepsopleiding voor dove jongeren. Het is voor hen de enige mogelijkheid om later zelfstandig hun geld te verdienen,” legt Monique uit. “Deze opleiding komt voort uit een project van de inmiddels overleden Veghelse missionaris Henk van Heck. Hij startte samen met de stichting Dovenzorg Malawi een opleiding voor jongeren bij Green Malata. Reden om met onze parochie juist dit prachtige project te ondersteunen.”

Groot succes

Al langer organiseerde de Franciscusparochie een Solidariteitsmaaltijd voor het goede doel. In 2019 werd daarbij voor het eerst geld opgehaald voor het eigen doel. Dat was een groot succes. Monique: “Ruim 150 personen betaalden 13 euro voor deze maaltijd in het Fioretti College. Dankzij vele sponsoren bleven de onkosten zeer beperkt. Zo zamelden we ruim 1500 euro in. Daardoor konden 2 meisjes een naaiopleiding volgen, leerden 3 jongens het timmervak en leerden 2 jongens tin smeden. De dove jongeren volgen een half jaar een opleiding en krijgen daarna nog een half jaar begeleiding in het opzetten van hun eigen bedrijf.”

Geen collectes mogelijk

Vanwege de crisis kon de Solidariteitsmaaltijd niet doorgaan. Maar er viel nóg een inkomstenbron weg. “Tijdens collectes zamelden we ook geld in voor dit project,” vertelt Monique. “Maar de kerken zijn ook gesloten, waardoor ook deze inkomsten wegvallen. Daardoor is er nu nog bijna geen geld opgehaald voor dit project. Extra zuur, omdat dit jaar ‘beroepsonderwijs’ het thema is van de landelijke Vastenactie. Daar past ons project naadloos in.”

Online actie

Het wegvallen van de vastenactie is een stille ramp voor de dove jongeren, vindt Monique. “We zien momenteel veel onderlinge solidariteit in Meierijstad. Dat is mooi en hartverwarmend. Maar ik hoop dat mensen ook solidair willen zijn met onze vastenactie. Tot en met 13 april kunnen mensen online een geldbedrag geven. Elke euro draagt wezenlijk bij aan de toekomst van deze jongeren!”