Overgisteren leert kinderen wat 'vroeger' is

SINT- OEDENRODE – Overgisteren is een project waarbij kleuters wordt geleerd dat een museum een plek is waar bijzondere voorwerpen worden bewaard. In april gebeurt dat in Sint-Oedenrode.

Overgisteren wil kleuters ook leren wat ‘vroeger’ betekent. ‘Overgisteren’ betekent in kleutertaal ‘alles dat voor gisteren is gebeurd’.

Koffer
Voordat de kinderen naar een museum gaan hebben ze er op school al over gesproken. De leerkracht vindt namelijk een koffer en neemt deze mee naar school. In de klas wordt de koffer open gemaakt en bekijken de kinderen de voorwerpen die erin zitten, zoals een zakje muntjes, een vergrootglas, klompjes, een duimstok, een tol en nog meer bekende en onbekende voorwerken.


Ook vinden ze een folder van het museum van Brabantse Mutsen en Poffers, waaruit ze op kunnen maken dat de koffer bij een museummedewerker thuis hoort.

Papieren poffer
De kinderen schrijven samen met hun leerkracht een brief aan het museum, waarna ze worden uitgenodigd om de koffer terug te komen brengen. Wanneer ze in het museum arriveren mogen ze de museummedewerker meehelpen om allerlei klusjes te doen die door het verlies van de koffer zijn blijven liggen. Ze maken hun eigen papieren poffer, mogen een echte poffer dragen, doen de klompendans en helpen met sorteren, zoeken in de kruidentuin.


Overgisteren is in 2008 ontwikkeld door de afdeling erfgoededucatie van Erfgoed Brabant, in samenwerking met het Noordbrabants Museum en twee Bossche basisscholen en wordt elk jaar aangeboden aan de kleuters van vier Rooise scholen.