Ouderen kunnen ook zelf om hulp vragen

VEGHEL – “Ouderen, wacht niet af maar bel als je hulp nodig hebt”. Dat is het dringende advies van sociaal werkster Esther de Bie van Ons Welzijn. Ouderen die hulp nodig hebben kunnen tijdens kantooruren bellen met 088-3742525. Degene die met internet overweg kan mag haar ook e-mailen via esther.de.bie@ons-welzijn.nl

Huisartsen
Esther, bij Ons Welzijn belast is met de ouderenzorg, bezoekt voor haar werk dagelijks vele ouderen in Veghel. Ze weet als geen ander waar de knelpunten zitten. Omdat ze ook deelneemt in het kernteam van Met je Hart heeft ze ook contact met de vrijwilligers van deze stichting. Hen is gevraagd om deze bijzondere en moeilijke praktische ondersteuning te bieden aan de (eenzame) ouderen. “We hebben onze vrijwilligers gevraagd om een aantal keren per week of eventueel dagelijks met de ouderen te bellen. Op deze manier krijgen we in beeld wie er hulp nodig heeft. Bovendien kan men boodschappen voor hen doen. We vragen ook aan huisartsen en andere gezondheidsorganisaties om ons in te seinen als men problemen constateert. Dan kunnen we actie ondernemen”, zegt Esther.

Beperkt netwerk
Door de problematiek van het coronavirus vervallen de komende tijd alle activiteiten voor ouderen. En dat zijn er nogal wat. Wekelijks 2 à 3 kleine of grotere ontmoetingen die Met je Hart voor hen organiseert. De boodschappenplusbus, die 2 dagen per week ouderen naar een supermarkt rijdt om inkopen te doen, staat nu stil. Dus ook geen uitstapjes meer tijdens de overige dagen. Mensen komen nu alleen thuis te zitten. Esther hierover: “Een aantal van hen heeft een netwerk, kan met de computer overweg en maakt zelf contacten. Voor de meeste ouderen blijft het contact echter beperkt tot de telefoon. Dan is het fijn als iemand contact met je opneemt, een luisterend oor heeft of aanbiedt om boodschappen voor je te doen of om voor je te koken”.

Adressenboekje
Maar de ouderen moeten wat de Bie betreft ook niet afwachtend zijn en niet schromen om zelf de telefoon te pakken en hulp in te roepen. Ik raad ze aan om het adressenboekje op te zoeken. Overigens gebeuren er volgens haar nu ook mooie dingen. Ze ziet dat mensen via facebook hulp aanbieden zoals boodschappen doen. Ze hoopt dat zo’n aanbod ook de ouderen bereikt. Veel van hen hebben geen aansluiting op het internet. Naar ouderen omkijken blijft dan ook Esthers advies.

Esther de Bie
Fotograaf: Harold Hultermans