Oude spoorbrug wordt verplaatst

VEGHEL - Vrijwilligers van SIEMei (de Stichting Industrieel Erfgoed Meierijstad) zijn begonnen met de demontage van de oude spoorbrug uit 1961 die tot 2014 over de Zuid Willemsvaart lag en die sinds 2014 op het terrein aan de Noordkade stond.
De brug wordt nu gedemonteerd en zal dan weer worden opgebouwd op het rangeerterrein van het vroegere Duits Lijntje in Veghel.
Deze spoorbrug was overigens niet de eerste over het kanaal. De 1e brug was een handbediende draaibrug die vanaf 1873 tot 10 mei 1940 dienst heeft gedaan. Op die dag, in mei 1940, heeft het verzet de brug laten springen om te voorkomen dat de Duitsers de spoorlijn met een onbeschadigde brug in handen zouden krijgen. Hierna heeft men een handbediende hefbrug gebouwd die tot 1961 dienst heeft gedaan. Vanaf 1961 is deze elektrische hefbrug daarvoor in de plaats gekomen.
Woensdagavond 27 januari wordt de brug, die meer dan 50 ton weegt, met een speciaal transport naar het rangeerterrein gebracht. Daar is vorig jaar al een fundering gestort waar de brug op geplaatst zal worden. SIEMei heeftb toestem,ming gekregen om het transport vanavond na 21.00 uur te laten plaatsvinden omdat het dan minder druk is op de weg en het brede gevaarte (6 meter) dan veiliger naar het terrein aan Middengaal kan worden verplaatst.